Правове регулювання виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування в Україні - Шибко Роман Дмитрович (My University, 2023)
Дисертація присвячена дослідженню правового регулювання виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування в Україні. У роботі з’ясовано сучасний стан дослідження правого регулювання виробництва сировини рослинного та тваринного походження для дитячого харчування в українській юридичній науці, проаналізовано ґенезу законодавчого забезпечення виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування в Україні, обґрунтовано поняття та особливості виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування в Україні як об’єкта правового регулювання, досліджено загальні, спеціальні та особливі вимоги до виробників сировини рослинного та тваринного походження для дитячого харчування, правові та теоретичні проблеми забезпечення дітей від народження до трьох років якісним та безпечним харчуванням, а також з’ясовано сучасний стан законодавства у сфері державної підтримки виробників сільськогосподарської сировини для дитячого харчування в Україні. Автор обґрунтував шляхи удосконалення законодавства України у сфері виробництва сировини рослинного та тваринного походження на основі проведеного дослідження. Наукова новизна одержаних результатів дисертації полягає в тому, що вона є першою в українській доктрині комплексним дослідженням проблем правового регулювання виробництва сільськогосподарської сировини для дитячого харчування в Україні, що дозволило розкрити, як теоретико-наукові засади правого регулювання виробництва сировини рослинного та тваринного походження для дитячого харчування, так і детально розкрити специфіку виробництва якісного та безпечного дитячого харчування в Україні. Практичне значення дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні конкретних пропозицій розробки та прийняття нових нормативно-правових актів, а також внесення змін до чинного законодавства з метою забезпечення права дитини на якісне та безпечне харчування. Ключові слова: аграрне законодавство; аграрне право; аграрні правовідносини; аграрний сектор економіки; адаптація аграрного законодавства; державна підтримка сільського господарства; дитяче харчування; земельні відносини; міжнародні стандарти; органічне сільськогосподарське виробництво; продовольча безпека; сільське господарство; землі; відшкодування шкоди; сільськогосподарська продукція; сільськогосподарська сировина; сільськогосподарське виробництво; суб’єкти господарювання; Угода про асоціацію з ЄС; якість та безпечність сільськогосподарської продукції.

The dissertation is devoted to the study of the legal regulation of the production of agricultural raw materials for baby food in Ukraine. The paper clarifies the current state of legal regulation of the production of raw materials of plant and animal origin for baby food in Ukrainian jurisprudence, analyzes the genesis of legislative support for the production of agricultural raw materials for baby food in Ukraine, substantiates the concept and features of the production of agricultural raw materials for baby food in Ukraine as an object of legal regulation, the general, special and particular requirements for manufacturers of raw materials of plant and animal origin for baby food, legal and theoretical problems of providing children from birth to three years with high-quality and safe nutrition were investigated, and the current state of legislation in the field was also clarified state support for producers of agricultural raw materials for baby food in Ukraine. The author substantiated the ways of improving the legislation of Ukraine in the field of production of raw materials of plant and animal origin based on the conducted research. The scientific novelty of the results of the dissertation lies in the fact that it is the first comprehensive study in Ukrainian legal doctrine of the problems of legal regulation of the production of agricultural raw materials for baby food in Ukraine, which made it possible to reveal how the theoretical and scientific foundations of the legal regulation of the production of raw materials of plant and animal origin for baby food , and to reveal in detail the specifics of the production of high-quality and safe baby food in Ukraine. The practical significance of the dissertation research consists in substantiating specific proposals for the development and adoption of new normative legal acts, as well as making changes to the current legislation to ensure the child's right to quality and safe nutrition. Key words: agrarian legislation; agrarian law; agrarian legal relations; agricultural sector of the economy; adaptation of agrarian legislation; state support for agriculture; baby food; land relations; international standards; organic agricultural production; food safety; Agriculture; lands; reparation; agricultural products; agricultural raw materials; agricultural production; business entities; Association Agreement with the EU; quality and safety of agricultural products.
Legal regulation of the production of agricultural raw materials for baby food in Ukraine