Правове регулювання інформаційних відносин у сфері політичної реклами - Різник Валентина Анатоліївна (My University, 2023)
Дисертація присвячена дослідженню політичної реклами як частини комунікаційних процесів, які є невід’ємною складовою правової, етичної та психоемоційної системи суспільства. У роботі визначено взаємозв’язок політичної реклами та політичної культури суспільства; досліджено розвиток політичної реклами в Україні від проголошення незалежності до президентських виборів 2019 року та місцевих виборів 2020 року; проаналізовано українське та зарубіжне законодавство на предмет політичної реклами; визначено різницю між політичною агітацією та політичною рекламою в українському соціально-комунікаційному просторі; визначено рівень ідентифікації прихованої політичної реклами аудиторією; виокремлено приховану політичну рекламу та чорний піар в українському інформаційному просторі та окреслено проблеми ідентифікації політичної реклами на прикладі національної судової практики. В результатах дослідження визначено та поглиблено вивчено періодизацію політичної реклами в Україні, визначено найбільш оптимальну класифікацію, зазначено ряд прихованих інструментів, які є нерегламентованими та не регулюються діючим законодавством. Розглянуто досвід зарубіжних країн щодо правового регулювання видів некомерційної реклами та детально проаналізовано діяльність адміністративних органів щодо регулювання реклами на підставі законодавчих актів окремих країн. В цьому контексті обгрунтовано доцільність реформування національного законодавства у сфері визначення поняття некомерційної реклами, її видів та спрямованості, а також встановлення чітких меж юридичної відповідальності за порушення законодавства про розповсюдження реклами. Проаналізовано та удосконалено систему суб'єктів правового регулювання діяльності у сфері політичної реклами, а також визначено необхідність у законодавчому врегулюванні нових інструментів та засобів політичного рекламування. Виявлено недоліки у законодавчому регулюванні політичної реклами та її відмежуванні від інших видів некомерційної реклами, а також запропоновано шляхи удосконалення нормативно-правового забезпечення створення та поширення політичної реклами як під час виборчого процесу, так і поза його межами. Здійснено порівняльний аспект поняття таргетування в політичній рекламі із законодавством США та проаналізовано національну нормативно-правову базу у сфері захисту персональних даних. Ключові слова: політична реклама, передвиборна агітація, політична «джинса», соціальні комунікації, Інтернет-реклама, таргетинг, дезінформація, адміністративна відповідальність, прихована політична реклама, ідентифікація реклами, діджиталізація, штучний інтелект,захист інтелектуальної власності в Інтернеті.

The dissertation is devoted to the study of political advertising as a component of social communications, taking into account the legal, ethical and socio-psychological aspects of its functioning. The work defines the relationship between political advertising and the cultural field of social society; the development of political advertising in Ukraine from the declaration of independence to the presidential elections of 2019 and local elections of 2020 was studied; analyzed Ukrainian and foreign legislation on the subject of political advertising; the difference between political campaigning and political advertising in the Ukrainian social and communication space is determined; the level of identification of the hidden political advertising audience is determined; covert political advertising and black PR in the Ukrainian information space are singled out and the problems of identification of political advertising are outlined on the example of national judicial practice. As a result of the study, a periodization of political advertising and its classification was developed, materials with hidden elements of political advertising in Ukrainian print media were singled out. The experience of foreign countries regarding the legal regulation of types of non-commercial advertising is considered, and the activity of administrative bodies regarding the regulation of advertising based on the legislative acts of individual countries is analyzed in detail. In this context, the expediency of reforming the national legislation in the field of defining the concept of non-commercial advertising, its types and direction, as well as establishing clear limits of legal responsibility for violating the legislation on the distribution of advertising, is substantiated. The system of subjects of legal regulation of activities in the field of political advertising was analyzed and improved, and the need for legislative regulation of new tools and means of political advertising was determined. Deficiencies in the legislative regulation of political advertising and its differentiation from other types of non-commercial advertising are identified, as well as ways to improve the legal framework for the creation and distribution of political advertising both during the election process and outside of it. The comparative aspect of the concept of targeting in political advertising with the USА legislation was carried out and the national legal framework in the field of personal data protection was analyzed. Keywords: political advertising, election campaigning, political "jeans", social communications, Internet advertising, targeting, disinformation, administrative responsibility, hidden political advertising, advertising identification, digitalization, artificial intelligence, protection of intellectual property on the Internet.
Legal regulation of information relations in the field of political advertising