On Linguistic Definition of the Term “Word Association” - Білик, К. А. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The analysis of dictionary definitions of the term «association» in various Ukrainian, English, German, and Russian linguistic sources has revealed the lack of an inherently linguistic definition of this term, whose roots can be traced back to its psychological origin. The article discusses distinctive traits of the word association, similar linguistic phenomena and the types of the word association. A new text-based understanding of word association is suggested, as well as a new definition of this term, giving more possibilities for its linguistic research.

За результатом аналізу визначень терміна «асоціація» в україно- англо-, німецько- та російськомовних лінгвістичних довідкових джерелах спостережено брак лінгвістичного визначення цього терміна, який спричинений тісним генетичним зв’язком терміна “асоціація” з психологічною методологією. Розглянуто основні характеристики асоціації, лінгвістичні явища, подібні до неї, та її типи. Запропоновано текстоцентричний підхід до дослідження асоціації, а також визначення цього терміна, яке значно розширює можливості його осягнення за допомогою лінгвістичних методів.
До питання лінгвістичного визначення терміна “асоціація”
Keywords: word association; consociation; colligation; collocation; associative experiment; асоціація; консоціація; колігація; колокація; асоціативний експеримент