Екзистенційна концепція іншого ( на матеріалах філософії Е.Левінаса та Б.Вандельфельса) - Дзюба Яна Вячеславівна (My University, 2022)
Метою дослідження постає розкриття концепту Іншого (Чужого) в межах екзистенційної філософії Емануеля Левінаса і Бернхарда Вальденфельса. У даному дослідженн була розкрита роль Іншого як етико-екзистенційної умови існування. За Левінасом, Чужість від початку є конститутивним і комплементарним поняттям Свойості. Поява в нашому досвіді Іншого є одразу ставленням до нього, тобто – етикою. Чиста своя культура була б культурою, яка вже не дає жодних відповідей, а лише повторює вже наявні. Відтак, говорити про Чуже означає говорити про дещо більше за те, що пропонують нам, наші власні можливості. У роботі була проаналізована філософська концепція «топографії Чужого». Вальденфельсу у разі Свого і Чужого йдеться не просто про два комплементарні поняття, а радше про два топоси. Чужорідне полягає в атопії. Інакше кажучи, таке «не-місце» є особливого ґатунку, адже з одного боку, його не можна вписати в знайому нам «мережу місць», у якій ми вільно рухаємося, а з іншого, воно ніколи повністю не досягається. Також були виявлені основні загрозливі фактори «Тотальності», в якій зникають самостійні Обличчя. У тотальності Левінас вбачає смерть Іншого, вона є точкою в якій окреме буття занурюється в тотальне як таке. Натомість, Левінасом проголошується ситуація віч-на-віч з Іншим, у погляді і в слові, які зберігають відстань і розривають всі види тотальності. Відтак, його ціль – побудова філософії, що затвердить множинність та відмінність самого буття.