Legal regulation of labor relations: general theoretical approaches and modern realities - Sevost'yanova, K. A.; Kotova, L. V. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article analyzes the essence of the legal regulation of labor relations as a theoretical prerequisite for addressing existing issues in contemporary labor law and the potential for its reform. Various categories of the concept of labor relations are examined, while the consistency of approaches to defining the main characteristics of classical labor relations is noted. To create conditions for fair, safe, and equitable labor relations, the necessity of further implementation of the Decent Work Program is emphasized, along with the legislative definition of fundamental labor rights of workers, guarantees for their realization, and the principles and means of their protection and safeguarding. It is highlighted that labor legislation retains certain constants in modern conditions but simultaneously requires continuous updating and adaptation to changes in the socio-economic conditions of the country, international standards, and rapid technological advancements in the labor market, which give rise to new forms of employment and labor relations. As a result of the conducted research, the importance of adopting a new Labor Code of Ukraine is underscored, one that is built on new principles, taking into account international standards, as the primary codified document that will define the foundations of the legal regulation of labor relations in contemporary realities.

У статті здійснено аналіз сутності правового регулювання трудових відносин як теоретичної передумови вирішення існуючих проблем сучасного трудового права та можливості його реформування. Досліджено  різні категорії поняття трудових правовідносин, водночас зауважено на незмінності підходів до визначення основних ознак класичних трудових правовідносин. З метою створення умов для справедливих, безпечних та рівноправних трудових відносин відзначено на необхідності подальшої реалізації Програми гідної праці, а також законодавчого визначення основних трудових прав працівників, гарантій їх реалізації, а також засад та засобів їх захисту і охорони. Акцентовано, що трудове законодавство має певні константи в сучасних умовах, але водночас потребує постійного оновлення та адаптації як до змін у соціально-економічних умовах країни так і до міжнародних стандартів з урахуванням швидких технологічних змін у розвитку ринку праці, що зумовлюють появу нових форм зайнятості і трудових відносин. Як наслідок проведеного дослідження зазначено на важливості прийняття нового Трудового кодексу України, побудованого на нових засадах з урахуванням міжнародних стандартів, як основного кодифікованого документу, що  визначатиме основи правового регулювання трудових правовідносин в сучасних реаліях.
Правове регулювання трудових відносин: загальнотеоретичні підходи та сучасні реалії
Keywords: martial law; information and communication technologies (ICT); dynamism; codification of labor legislation; non-standard employment; worker; legal regulation; employer; social orientation; labor contract; labor law; workers' labor rights; labor relations.; воєнний стан; інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ); динамічність; кодифікація трудового законодавства; нестандартна зайнятість; працівник; правове регулювання; роботодавець; соціальна спрямованість; трудовий договір; трудове право; трудові права працівників; трудові правовідносини.