Туризм і рекреація у межах прибережно-морських національних природних парків України - Луць А. П. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
Національні природні парки (НПП) є складовою природно-заповідного фонду, діяльність в яких обмежується та регулюється, проте на їхній території можливі послуги з певних видів туризму й рекреації. Національні природні парки України, що знаходяться в прибережній смузі можуть запропонувати досить широкий спектр туристично-рекреаційних послуг, а з урахуванням виходу до моря та наявності пляжів, вони мають деякі переваги в порівнянні з багатьма іншими НПП України, що розміщенні на суходолі. Метою дослідження був аналіз туристично-рекреаційного потенціалу прибережно-морських НПП України. Об’єктом дослідження стали НПП, що мають вихід до моря, предметом – туристично-рекреаційна діяльність у їхніх межах. Дослідження поставленої проблеми висвітлює чинники розвитку туризму та регуляція туристично-рекреаційної діяльності в межах національних природних парків України.

National natural parks are part of the nature reserve fund, the activities of which are limited and regulated, but certain types of tourism and recreation services are possible on their territory. National natural parks of Ukraine, located in the coastal area, can offer a wide range of tourist and recreational services, and taking into account access to the sea and the presence of beaches, they have some advantages compared to many other natural parks of Ukraine located on land. The purpose of the study was to analyze the tourist and recreational potential of coastal and marine national natural parks of Ukraine. National natural parks with access to the sea became the object of the study, and the subject - tourist and recreational activities within their borders. The study of the given problem highlights the factors of tourism development and the regulation of tourist and recreational activities within the national natural parks of Ukraine.
Tourism and recreation within the coastal and marine national natural parks of Ukraine
Keywords: Національний природний парк; природно-заповідний фонд; туристично- рекреаційний потенціал; рекреаційна діяльність на природоохоронних територіях; National natural park; nature reserve fund; tourist and recreational potential; recreational activities in nature-protected territories