Вивчення закономірностей і механізмів впливу калікс[4]арену С-1087 на скорочувальну функцію міометрія щурів - Яргутов Микита Андрійович (My University, 2024)
Мета даної дипломної роботи полягає у дослідженні біологічної активності калікс[4]арену С-1087 та його впливу на скорочувальну функцію міометрія щурів. Калікс[4]арени – це клас макроциклічних сполук, що мають перспективи використання у біомедицині завдяки своїй унікальній здатності до формування комплексів з різними молекулами. У роботі проведено серію експериментів на щурах, спрямованих на визначення впливу калікс[4]арену С-1087 на частоту і силу скорочень міометрія. Використано in vitro фармакологічні і кінетичні моделі для виявлення потенційних механізмів дії цієї сполуки. Оцінено параметри скорочувальної активності міометрія, зміни в його контрактильних властивостях під дією калікс[4]арену, а також можливі побічні ефекти. Результати дослідження показали, що калікс[4]арен С-1087 виявляє значний вплив на скорочувальну функцію міометрія, змінюючи її інтенсивність і частоту. Виявлено, що вплив цієї сполуки залежить від концентрації, що свідчить про можливість її використання в регулюванні міометріальної активності. Окремо було досліджено молекулярні механізми, через які калікс[4]арен С-1087 впливає на міометрій, зокрема, взаємодію з рецепторними структурами клітин. Отримані дані можуть бути використані для розробки нових терапевтичних засобів для регулювання скорочувальної функції міометрія, що має значення для лікування ряду гінекологічних захворювань. Перспективи подальших досліджень включають більш детальне вивчення молекулярних механізмів дії калікс[4]аренів та їх потенційного застосування в клінічній практиці.
Keywords: каліксарени; кальцієва помпа плазматичної мембрани; гладеньком’язова тканина міометрія