Створення високорівневої моделі Zero Trust для ІТ-інфраструктури - Киричук Тарас Михайлович (My University, 2024)
Об’єктом дослідження є політики традиційної моделі концепції Zero Trust. Метою роботи є створення високорівневої моделі Zero Trust для ІТінфраструктури з метою забезпечення максимального рівня безпеки та відмови від довіри до будь-яких вузлів або користувачів, надаючи доступ лише на основі перевірених ідентифікаторів та автентифікаційних засобів, а також аналіз існуючих рішень які здатні забезпечити реалізацію високорівневої моделі Zero Trust. Методом дослідження є виявлення недоліків традиційної моделі концепції Zero Trust. Результати роботи можуть використовуватися для покращення безпеки та впровадження високорівневої моделі Zero Trust в ІТ компаніях. Оцінити поточний рівень зрілості безпеки організації в контексті Zero Trust. Це дозволяє з'ясувати, наскільки ефективно організація використовує принципи Zero Trust у своїй інфраструктурі. Високорівнева модель Zero Trust допомагає визначити пріоритети для покращення безпеки на основі виявлених прогалин та можливостей. Наукова новизна: удосконалено високорівневу модель Zero Trust, яка враховує специфіку ІТ інфраструктури конкретної організації, її потреби та вимоги до безпеки, що робить її унікальною в контексті конкретного бізнесу. Актуальність роботи: високорівнева модель Zero Trust має першорядну актуальність у межах сучасного дискурсу кібербезпеки. Оскільки організації борються з ескалацією кіберзагроз і необхідністю зміцнення свого захисту, прийняття принципів «нульової довіри» стає ключовою стратегією зміцнення безпеки. Традиційна модель Zero Trust, заснована на захисті периметра, дедалі більше застарівають перед обличчям складних кібератак. Високорівнева модель Zero Trust інкапсулює зміну парадигми до архітектури нульової довіри, виступаючи за безперервну автентифікацію та суворий контроль доступу.
Keywords: Створення моделі Zero Trust; ІТ інфраструктура; безпека мережі; автентифікація користувачів; сегментація мережі; контроль доступу; моніторинг систем; захист даних; ризик-орієнтоване управління; шифрування інформації; ідентифікація загроз; аудит безпеки; стратегія безпеки