Система захисту на основі OSINT - Корнецький Денис Станіславович (My University, 2023)
У роботі проведено аналіз та досліджено базове поняття розвідки на основі відкритих джерел, розглянута структура та процес OSINT. Проведено аналіз переваг, недоліків та актуальних проблем дослідження розвідки на основі відкритих джерел. Визначено та проаналізовано основні вимоги й загрози безпеки при використанні методу OSINT. Досліджено методи, якими підпорядковуються інструменти інформаційної розвідки на основі відкритих джерел. Надано рекомендації щодо покращення достовірності інформації отриманої за допомогою розвідки на основі відкритих джерел шляхом об’єднання двох певних АРІ у систему виявлення ботів. Проведено експеримент в ході якого перевірено на наявність ботів тридцять ІР-адрес взятих з різних відкритих чорних списків за допомогою АРІ Focsec та АРІ BotScout. Здійснено розрахунок відсотку виявлених ботів на основі отриманих після перевірки даних. Проведено розрахунок ефективності запропонованого методу виявлення ботів в порівнянні з поодиноким використання розглянутих АРІ. Наукова новизна: удосконалено систему виявлення ботів серед інформації зібраної за допомогою розвідки на основі відкритих джерел. Дана методика з більшою ймовірністю виявляє бота серед інформації що перевіряється.