Просодичні параметри мовлення українсько-англійських і англійсько-українських білінгвів (інструментально-фонетичне дослідження) - Мельничук Наталія (My University, 2023)
Мета роботи – на матеріалі зібраного корпусу усного спонтанного мовлення виявити основні просодичні особливості мовлення білінгвів українською та англійською мовами шляхом проведення аудитивного та акустико-фонетичного аналізу. Об’єктом дослідження є усне спонтанне мовлення українсько-англійських і англійсько-українських білінгвів. Предмет дослідження – просодичні характеристики мовлення білінгвів українською та англійською мовами. У роботі опрацьовано наукові джерела, пов'язані з дослідженням явища білінгвізму у вітчизняному та зарубіжному мовознавстві, зокрема в акустико-фонетичному та психолінгвістичному аспектах. Проаналізовано особливості лінгвістичної, у тому числі просодичної інтерференції у мовленні білінгвів. Досліджено вплив білінгвізму на ідентифікацію мовного акценту. Створено акустичний корпус усного спонтанного мовлення українсько-англійських та англійсько-українських білінгвів. Здійснено аналіз просодичних характеристик українського та англійського спонтанного мовлення білінгвів, а саме частоти основного тону, інтенсивності, темпу мовлення та тривалості синтагм за допомогою інструментального аналізу та спеціально розроблених скриптів. Досліджено вживання пауз хезитацій при мовленні першою і другою мовами, визначено роль та функції пауз хезитацій у мовленні білінгвів.