Теорія та практика розвитку курортів: Географічні передумови та просторова організація (на прикладі міста-курорту Миргород) - Джумакулова, Акчагул (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних та практичних аспектів розвитку курортів, а також аналізу географічних передумов і просторової організації курортних територій на прикладі міста-курорту Миргород. Розкрито сутність поняття «курорт», проаналізовано підходи до класифікації курортів та висвітлено основні етапи розвитку курортної справи. Обґрунтовано значення природних, соціально-економічних та інфраструктурних чинників у формуванні й функціонуванні курортних територій. Проаналізовано географічні передумови розвитку курортів, зокрема роль природних ресурсів, кліматичних умов, ландшафтів і природно-ресурсного потенціалу. Висвітлено законодавчі та організаційні засади функціонування курортів, а також визначено особливості просторового планування й управління курортними територіями. Прикладна частина роботи охоплює комплексний аналіз розвитку міста-курорту Миргород. Досліджено історичні аспекти становлення курорту, схарактеризовано його географічне положення, природні передумови, сучасний стан просторової організації та інфраструктури. Визначено основні проблеми й перспективи розвитку міста-курорту Миргород в умовах сучасних соціально-економічних викликів. Розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення інфраструктури та сервісу, підвищення екологічної безпеки й конкурентоспроможності міста-курорту Миргород. Запропоновано стратегічні напрями розвитку курортної території з урахуванням принципів сталого розвитку та ефективного використання природно-рекреаційного потенціалу.

The qualification thesis is devoted to the study of theoretical and practical aspects of resort development, as well as to the analysis of the geographical preconditions and spatial organization of resort areas using the resort city of Myrhorod as a case study. The essence of the concept of a “resort” is revealed, approaches to the classification of resorts are analysed, and the main stages in the development of the resort industry are highlighted. The significance of natural, socio-economic, and infrastructural factors in the formation and functioning of resort territories is substantiated. The geographical preconditions for resort development are analysed, in particular the role of natural resources, climatic conditions, landscapes, and natural resource potential. Legislative and organizational foundations for the functioning of resorts are characterized, and the specific features of spatial planning and management of resort territories are identified. The applied part of the thesis includes a comprehensive analysis of the development of the resort city of Myrhorod. The historical aspects of the resort’s formation are investigated, and its geographical location, natural preconditions, current state of spatial organization, and infrastructure are characterized. The main problems and prospects for the development of the resort city of Myrhorod under contemporary socio-economic challenges are determined. Practical recommendations aimed at improving infrastructure and services, enhancing environmental safety, and increasing the competitiveness of the resort city of Myrhorod have been developed. Strategic directions for the development of the resort territory are proposed, taking into account the principles of sustainable development and the efficient use of natural and recreational potential.
Theory and Practice of Resort Development: Geographical Preconditions and Spatial Organization (a Case Study of the Resort City of Myrhorod)
Keywords: курорт; курортні території; місто-курорт Миргород; географічні передумови; просторова організація; природно-ресурсний потенціал; інфраструктура; рекреація; сталий розвиток; конкурентоспроможність.; resort; resort territories; resort city of Myrhorod; geographical preconditions; spatial organization; natural resource potential; infrastructure; recreation; sustainable development; competitiveness