ЮРИДИЧНІ ГАРАНТІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ПРАЦІВНИКІВ, ОБРАНИХ НА ВИБОРНІ ПОСАДИ - Куксін, С. Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article considers legal guarantees as an important element of the legal status of employees elected to elected positions. for improper performance of duties, legal guarantees of realization of rights. The specificity of their legal status is that it is governed not only by general legislation but also special. Attention is drawn to the peculiarities of the legal status of the elected body of the primary trade union organization, which are related to the fact that the latter act not only as bodies of the public organization, but also as representatives of the labor collective. One of the main elements of the legal status of employees elected to elected positions is legal guarantees that contribute to the stability of labor relations, encourage employees to actively participate in socio-political and creative activities, to continuous training, participation in production management and represent that aspect of legal the state responsible for the fullest satisfaction of the legitimate interests of workers. It is noted that these guarantees are enshrined in the relevant documents at the legislative level, in particular in the Labor Code and special legislation governing the activities of elected officials, for example, in the Laws "On People's Deputies of Ukraine", "On the status of local council deputies", "On trade unions, their rights and guarantees of activity", etc. Their presence, on the one hand, contributes to the quality and effective performance of their job function by employees, and on the other hand, ensures the appropriate level of legality and compliance with the provisions of applicable regulations. They provide the employee with a real opportunity to enjoy a certain social good, which is enshrined in law, to exercise their rights without hindrance.

У статті розглянуто юридичні гарантії як важливий елемент правового статусу працівників, обраних на виборні посади Зазначено, що працівники, обрані на виборні посади наділені особливим правовим статусом, який доцільно розглядати за такими основними елементами, як правосуб’єктність, права й обов’язки, відповідальність за неналежне виконання обов’язків, юридичні гарантії реалізації прав. Специфічність їх правового статусу полягає в тому, що він регулюється не тільки загальним законодавством, а й спеціальним. Звернено увагу, на особливості правового статусу виборного органу первинної профспілкової організації, які пов’язані з тим, що останні виступають не тільки як органи громадської організації, а й як представники трудового колективу. Одним із основних елементів правового статусу працівників, обраних на виборні посади названо юридичні гарантії, які сприяють встановленню стабільності трудових відносин, стимулюють працівників до активної участі в суспільно політичній і творчій діяльності, до постійного підвищення кваліфікації, участі в управлінні виробництвом та являють собою той аспект правової держави, що відповідає за найбільш повне задоволення законних інтересів працівників. Зазначено, що ці гарантії знайшли своє закріплення у відповідних документах на законодавчому рівні, зокрема у Кодексі законів про працю та в спеціальному законодавстві, яке регулює діяльність виборних працівників, наприклад, у Законах «Про народного депутата України», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та ін. Їх наявність, з одного боку, сприяє якісному й ефективному виконанню працівниками своєї трудової функції, і з іншого, забезпечує належний рівень законності та дотримання положень чинних нормативно-правових актів. Вони забезпечують працівникові реальну можливість користуватися певним соціальним благом, яке закріплено законодавством, безперешкодно реалізувати свої права.
Keywords: employee; employer; labor rights; elected position; legal status; legal guarantees.; працівник; роботодавець; трудові права; виборна посада; правовий статус; юридичні гарантії.