Language innovations as verbal identifiers of time: medialinguistic aspect - Сизонов, Дмитро Юрійович (“Baltija Publishing”, 2023)
Пропонується дослідження мовних інновацій – лексем та фразеологізмів – у медійному просторі, що розглядається в контексті впливів на мову суспільно-політичних, економічних, культурних, наукових подій. Відтак, мовні зміни в українській мові корелюються із системою екстра– та інтралінгвальних факторів. Доведено, що медійна комунікація – одна із домінантних сфер, яка найбільше впливає на мовну свідомість, а отже підштовхує до викарбування нових слів в інформаційному просторі. В авторському розділі колективної монографії з позиції медіалінгвістики розглядається еволюція оновлень української мови (від 90-х рр. минулого століття – до сьогодні). Важливо, що мовні інновації – вербальна рефлексія на події сучасності, а тому частини з цих одиниць швидко можуть іммігрувати з однієї сфери в іншу, або ж з одного розряду (неологія) до іншого (загальномовні слова та / чи історизми). Аналіз мовних змін доводить безперервність цього процесу в українській комунікації. І найбільшу роль в таких мовних змінах відводимо медіа – найпотужнішій комунікативній сфері сучасності.
Мовні інновації як вербальні ідентифікатори часу: медіалінгвістичний аспект
Keywords: мовні інновації; медіалінгвістика; неологізми; медійна фразеологія; еволюція мови; мова ЗМІ