Гуманізм цивілізаційного проєкту України: пошук світоглядних і методологічних основ продуктивних соціальних практик - Хамітов, Назіп (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
У статті зазначено, що кожна країна, яка є не об'єктом, а суб'єктом історії та геополітики, має свій цивілізаційний проєкт. Доведено, що змістом та метою такого проєкту у демократичному відкритому суспільстві є гідна самореалізація громадян у продуктивних соціальних практиках, що породжує цивілізаційну суб'єктність країни. На основі методологічних стратегій метаантропології та метаантропологічного потенціалізму під гуманістичним цивілізаційним проєктом мається на увазі образ майбутнього країни, що породжує стратегію вільної та ефективної реалізації у світі завдяки гідній самореалізації своїх громадян, у процесі якої формується культурна ідентичність у поєднанні з цивілізаційним прогресом. Гуманістичний цивілізаційний проєкт – це результат продуктивного цивілізаційного вибору, який робить країну суб'єктом історії, а її громадян – захищеними, вільними і такими, що не загрожують іншим країнам. Доведено, що гідна самореалізація особистості у будь-яку епоху та серед будь-якого народу стає основою цивілізаційних проєктів та розвитку цивілізації. Однак лише в XXI столітті її починають визнавати головною метою цивілізаційних проєктів, роблячи їх не лише гуманістичними, а й ефективнішими. Цивілізаційний проєкт, у якому людина, її розвиток та самореалізація є лише засобом, сьогодні не буде успішним за жодних обставин. Це необхідно враховувати під час створення та реалізації цивілізаційного проєкту України. Зазначено, що в житті людини культурні та цивілізаційні засади перебувають у постійній взаємодії – культура є духовним змістом цивілізації, а цивілізація створює умови для розвитку культури. Цивілізація виявляє себе як спосіб розкриття соціально-економічного та культурного потенціалу країни, виведення його на світовий рівень, а культура постає як спосіб натхнення, світоглядного поглиблення й гуманізації цивілізації. Тому соціальні практики цивілізаційного проєкту України, що актуалізують її суб'єктність, мають бути гуманістичними в умовах як війни, так і миру.

The article shows that each country, which is not an object but a subject of history and geopolitics, has its own civilizational project. It has been proven that the meaning and purpose of this project in a democratic, open society is the worthy self-realization of citizens in productive social practices, which gives rise to the civilizational subjectivity of the country. Based on the methodological strategies of meta-anthropology and meta-anthropological potentialism, a humanistic civilisational project is understood as an image of the future of the country, generating a strategy of free, and effective implementation in the world thanks to the worthy self-realization of its citizens, in the process of which cultural identity is formed in combination with civilisational progress. A humanistic civilizational project is the result of a productive civilizational choice that makes a country a subject of history and its citizens protected, free, and not a threat to other countries. It has been proven that the worthy self-realization of the individual in any era and among any people becomes the basis of civilizational projects and the development of civilization. However, only in the 21st century does it begin to be recognized as the main goal of civilizational projects, making these projects not only more humanistic but also more effective. A civilizational project in which man, his development, and self-realization are only a means will not be successful today under any circumstances. This should be taken into account when creating and implementing the Ukrainian civilizational project. It is shown that in human life the cultural and civilizational principles are in constant interaction – culture is the spiritual content of civilization, and civilization creates conditions for the development of culture. Civilization takes on meaning as a means of revealing the socio-economic and cultural potential of a country, bringing it to the world level, and culture acts as a way of inspiration, worldview deepening and humanization of civilization. Therefore, the social practices of the civilizational project of Ukraine, which actualize its subjectivity, should be humanistic in conditions of both war and peace.
Humanism of the civilization project of Ukraine: the search for the worldview and methodological basis of productive social practices
Keywords: цивілізаційний проєкт; гуманізм; Україна; ідентичність; соціальні практики; цивілізаційний суб'єкт; людина; самореалізація; гідна самореалізація людини; світогляд; методологія; метаантропологія; метаантропологічний потенціалізм; civilizational project; humanism; Ukraine; identity; social practices; civilizational subject; human; self-realization; worthy self-realization of human; worldview; methodology; meta-anthropology; meta-anthropological potentialism