Теорія доведення у цивілістичному процесі - Кучер Тетяна Миколаївна (My University, 2017)
Дисертаційну роботу присвячено комплексному, ґрунтовному, всебічному дослідженню сутності доведення у цивілістичному процесі як науковому об’єднанні нотаріального, цивільного та виконавчого процесів з виділенням притаманних йому елементів (доказів, засобів доказування, доказування, доводів, мотивів тощо). З’ясовано квінтесенцію таких елементів доведення, їх характерні ознаки, кореляційні взаємозв’язки, що дозволило як виробити понятійний апарат досліджуваних елементів, так і виокремити систему доведення з притаманними їй підсистемами: формальна, ментальна, підсумкова, остаточна та перевірочна. Обґрунтовано місце доведення у системі права України як комплексного міжгалузевого інституту. Встановлення передумов доведення стало підставою для формування абсолютно нового рівня його пізнання – теорії з виділенням її компонентів (зміст, методологія, функції, принципи), розкриттям їх інтенції, взаємозв’язків. Розроблено універсальну модель доведення в цивілістичному процесі, яка підлягає застосуванню і в межах окремих його складових. Розкрито специфічні особливості доведення у нотаріальному, цивільному і виконавчому процесах для широкого, повного та адекватного застосування його на практиці. Сформульовано конкретні пропозиції щодо вдосконалення законодавства України, зокрема цивільного процесуального, нотаріального та законодавства про виконавче провадження.