Зв’язок військових дій та рівня стресу у цивільного населення - Слинчук Андрій Володимирович (My University, 2023)
У ході дипломної роботи було проведено дослідження, метою якого було вивчення впливу військових дій на рівень стресу серед цивільного населення. Стрес був визначений як психофізіологічний стан, що виникає як реакція на вплив певних подій або ситуацій, які вимагають від особи значних зусиль для адаптації. Для виявлення зв'язку між військовими діями та рівнем стресу серед цивільного населення було використано дві ключові методики: опитувальники PCL-C та PSS. Ці інструменти були вибрані через їхню здатність ефективно виявляти потрібні фактори у досліджуваних. PCL-C використовується для виявлення стресу або втоми від війни. Хоча вона зазвичай використовується для визначення сили симптомів ПТСР, в нашому дослідженні ця шкала допомогла визначити рівень стресу, спричиненого військовими діями, оскільки ці два явища тісно пов'язані. Щодо PSS, ця методика була вибрана через її компактність та специфічність. Вона надала можливість отримати дані про загальний рівень стресу, який людина відчула протягом останнього місяця. Ключові слова : рівень стресу, військові дії, цивільне населення, опитувальник PCL-C, PSS, стрес.