Definition of “Transformation” in Geographic and Economic Scientific Research - Бейдик, Олександр Олексійович; Семенко, Богдан Володимирович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
Мета. Проаналізувати динаміку та структуру дисертаційних досліджень із трансформаційної проблематики з-поміж географічних, економічних наук та державного управління, опублікованих в Україні в 1991-2017 рр. Методика. Аналіз та відбір авторефератів дисертацій, захищених в Україні в 1991-2017 рр. проводився з електронних каталогів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського за наявністю у назві або в ключових словах терміну ―трансформація‖ серед географічних, економічних наук та державного управління. Залучено методи комп’ютерних технологій, статистичний, порівняльно-географічний, монографічний. Результати. Проаналізовані дефініції ―трансформація‖ в працях вітчизняних та зарубіжних дослідників. На основі ознайомлення з дисертаційними дослідженнями були виокремлені та об’єднані наукові напрями, що розкривають трансформаційні питання в царині географічних, економічних наук та державного управління. Наукова новизна. Здійснений наукометричний аналіз дисертаційних робіт з поміж географічних, економічних наук та державного управління, захищених в Україні з трансформаційної проблематики. Практична значимість. Матеріали дослідження можуть бути використані установами регіонального та національного рівня, котрі займаються дослідженнями трансформаційних процесів на різних ієрархічних рівнях.

Purpose. Analyze the dynamics and structure of dissertation research on the transformational problems among geographical, economic sciences and administration of government published in Ukraine from 1991 to 2017 years. Methodology. The analysis and selection of abstracts of dissertations were being conducted from the electronic Catholics of the National Library of Ukraine named by Vernadsky by means of selection of abstracts of dissertations which are defended in Ukraine in 1991-2017 years, by availability in the name or in the keywords term "transformation" among geographical, economic sciences and administration of government. Used methods of computer technology, statistical, comparative geographical, monographical. Results. The definition of transformation by domestic and foreign researchers were analyzed. On the basis of acquaintance with the dissertation researches were isolated and united scientific directions, which reveal transformational issues in the field of geography, economics and administration of government. Scientific novelty. For the first time in the national scientific literature, a scientometrical analysis of dissertations defended in Ukraine on transformational issues was carried out. The practical significance. The materials of this research can be used by institutions of a regional and national level that are engaged in research of transformational changes at different hierarchical levels.

Цель. Проанализировать динамику и структуру диссертационных исследований по трансформационной проблематике в географии, экономике и государственном управлении, выполненых в Украине в 1991-2017 гг. Методика. Анализ и отбор авторефератов диссертаций, защищенных в Украине в 1991-2017 гг., проводился с электронных катологов Национальной библиотеки Украины имени В.И. Вернадского при наличии в названии или в ключевых словах термина "трансформация" среди географических, экономических наук и государственного управления. Использованы методы компьютерных технологий, статистический, сравнительно-географический, монографический. Результаты. Проанализированы дефиниции "трансформация", которые использованы отечественными и зарубежными исследователями. На основе ознакомления с диссертационными исследованиями были выделены и объединены научные направления, раскрывающие трансформационные вопросы в области географических, экономических наук и государственного управления. Научная новизна. Проведенный наукометрический анализ диссертационных работ в области географии, экономики и государственного управления, защищенных в Украине по трансформационной проблематики. Практическая значимость. Материалы исследования могут быть использованы учреждениями регионального и национального уровня, которые занимаются исследованиями трансформационных процесов на разных иерархических уровнях.
Дефініція “трансформація” в географічних та економічних наукових дослідженнях
Дефиниция “трансформация” в географических и экономических научных исследованиях
Keywords: трансформація; дисертаційні дослідження; економіка; географія; державне управління; трансформация; диссертационные исследования; география; экономика; государственное управление; transformation; dissertation researches; geography; economy; administration of government