D IGITALIZATION OF MEDICINE IN CONDITIONS MODERN OF SOCIETY - Krytskyi (Крицький Олег Васильович), Oleh (Politology bulletin, 2020)
The article provides a socio-philosophical analysis of trends in the digitalization of all spheres of human life, namely the medical field. Modern civilizational progress carries a number of challenges for humanity that require a response.The author argues that this problem can be solved by investing the right amount of money and efforts. It is the protection of medical secrecy that should be the main goal in the implementation of digital medicine. Digitalization of medicine is not only a requirement of time, but also contributes to the effective provision of medical services. Today, paperwork should be a thing of the past. The transition of medical documentation to electronic format is one of the main tasks of digital medicine, which necessarily requires the creation of a digital medical platform. Thanks to it, there is a dynamic collection, in a systematic way, of electronic data on the patient’s health, which provides a rapid exchange of information. Today in Ukraine such medical information systems as — Helsi, Paracelsus, Polyclinic without queues, NEURON, MEDAIR, MedCore, MIA: Health, MedCar, EMCI, Selenium, MedCenter +, HeiTich, Lakmus, MedStar and many others which successfully join to e-Health MIC. As the practice of using these systems proves, they significantly optimize the interaction between patient and doctor, but so far these networks operate in Kyiv and large cities. Their implementation throughout Ukraine is a prospect. It has been proven that digital medicine is a process that provides interaction between doctor and patient through digital technologies; it is a necessary tool that removes barriers to interaction and communication in the global information environment. The main requirement for the digitalization of medicine is the optimization of people’s lives. Namely, this is the confidence that medical care will not just be provided in a timely manner, but can be counted on in real time. Another significant and important advantage of digitalization of medicine, as proved in the article, is the elimination of self-medication. That is, the digitalization of medicine can be seen as a professionalization of care that can be obtained at any time.

У статті здійснений соціально-філософський аналіз тенденцій діджиталізації всіх сфер людської життєдіяльності, а саме медичної галуззі. Сучасний цивілізаційний поступ несе в собі цілу низку викликів для людства, які потребують відповідного відгуку.Медична сфера завжди була і знаходиться на передовій, оскільки саме тут відбувається боротьба за найдорожче — здоров’я людей. Обгрунтовано, що цифровізація медицини несе як безліч позитивних аспектів, так і таїть в собі небезпечні наслідки. Серед позитивних моментів в статті розглядаються: ведення електронного документообігу — електронних карт, заповнення та реалізація рецептів, листів тимчасової непрацездатності; моніторинг стану здоров’я пацієнта — вимірювання температури, артеріального тиску, рівня цукру, насиченість киснем крові тощо; телемедицина. Найбільшою небезпекою — є витік даних, коли конфеденційна інформація пацієнта може стати загально доступною. Автор доводить, що цю проблему можна розв’язати шляхом вкладання відповідної кількості коштів та зусиль. Саме захист лікарської таємниці має поставати головною метою в реалізації цифрової медицини. Цифровізація медицини постає не тільки вимогою часу, а й сприяє ефективному наданню медичних послуг. Нині паперовий документообіг має залишитись в минулому. Перехід медичної документації в електронний формат — одне із головних завдань цифрової медицини, що з необхідністю вимагає створення цифрової медичної платформи. Саме завдяки їй відбувається динамічний набір, у систематизованій формі, електронних даних про стан здоров’я пацієнта, що забезпечує швидкий обмін інформацією. Нині в Україні успішно функціонують такі медичні інформаційні системи як — Helsi, Парацельс, Поліклініка без черг, НЕЙРОН, МЕДЕЙР, MedCore, MIA: Здоров’я, MedCar, EMCI, Selenium, MedCenter+, HeiTich, Lakmus, MedStar та багато інших, які приєднанні до е-Health MIC. Як доводить практика використання цих ситем значно оптимізує взаємодію пацієнта і лікаря, але поки що ці мережі діють у Києві та великих містах. Їх впровадження по всій території України є перспективою. Доведено, що цифрова медицина — це процес, що забезпечує взаємодію між лікарем і пацієнтом за допомогою цифрових технологій; це необхідний інструмент, який усуває бар’єри взаємодії та спілкування у глобальному інформаційному середовищі. Основною вимогою діджиталізації медицини — це оптимізація життя людей. А саме це впевненність в тому, що медична допомога не просто буде надана вчасно, а на неї можна розраховувати в реальному часі. Ще однією із суттєвих і важливих переваг цифровізації медицини, як доведено в статті, це усунення самолікування. Тобто, цифровізацію медицини можна розглядати як професіоналізацію допомоги, яку можна отримати в будь який час.
ЦИФРОВІЗАЦІЯ МЕДИЦИНИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА
Keywords: digital medicine; digitalization; information technologies; patient; telemedicine; цифрова медицина; діджиталізація; інформаційні технології; пацієнт; телемедицина