Діяльність на підтримку розвитку медіаграмотності в європейському та словацькому контекстах - Petranova, Dana; Vrabec, Norbert; Mazakova, Slava (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2014)
Підвищення рівня медіакомпетентності і розвиток критичного мислення стосовно засобів масової інформації є необхідною складовою європейської політики в галузі освіти і професійної підготовки. Питання медіаосвіти та рівня медіаграмотності відображені в кількох взаємопов’язаних документах, які визначальним чином вплинули на розвиток досліджень у цій галузі. У роботі проаналізовані сучасні європейські тенденції та перспективи розвитку медіаграмотності, а також можливості підвищення медіакомпетентності в процесі безперервного навчання. Досліджено словацький контекст просвіти та наукових студій у галузі медіаосвіти. Головне завдання дослідження полягало в аналізі поточних умов і діючих проектів, а також потенцйійних можливостей розвитку медіаграмотності в словацькому та європейському контекстах.

The development of media competence and critical thinking towards media is an integral part of the European policy in the sphere of education and professional training. The issues of media education and media literacy are reflected in several consecutive documents that decisively influenced the development of research in this area. The submitted study presents the analysis of the current European trends and the prospects of media literacy development. The possibilities of raising the media competencies in the process of life-long learning is considered. The Slovak dimension of education and research in the area of media education is presented. The main aim of the study is to analyze the current conditions, projects and possibilities for the media literacy development in the Slovak and European context.
Activities Supporting the Development of Media Literacy in European and Slovak Context
Keywords: медіаграмотність; медіакомпетентність; медіаосвіта; освіта; дослідження медіа-грамотності; media literacy; media competencies; media education; education; media literacy research.