Жіноче тіло та сексуальність в українській традиційній культурі - Ігнатенко, І.; Grahn, W. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
У статті проаналізовано традиційні уявлення українців про жіноче тіло та сексуальність. На основі етнографічних джерел та польових матеріалів досліджено народні знання про анатомію та фізіологію жінки, ставлення до тілесності, менструації, вагітності та пологів. Особливу увагу приділено соціокультурним табу, пов'язаним із жіночою сексуальністю, та їхньому впливу на повсякденне життя традиційного суспільства.

The article analyzes traditional Ukrainian ideas about the female body and sexuality. Based on ethnographic sources and field materials, folk knowledge about female anatomy and physiology, attitudes towards corporality, menstruation, pregnancy, and childbirth are investigated. Particular attention is paid to socio-cultural taboos associated with female sexuality and their impact on the daily life of traditional society.
A Woman's Body and Sexuality in Traditional Ukrainian Culture
Keywords: жіноче тіло; сексуальність; традиційна культура; етнографія; табу; українці; female body; sexuality; traditional culture; ethnography; taboo; Ukrainians