Внутрішньорічний розподіл стоку води р. Случ - м. Сарни - Римар Антон Борисович (My University, 2024)
Мета дослідження – розрахунок внутрішньорічного розподілу стоку води р. Случ – м. Сарни за за методом (моделлю) реального року. Об’єкт дослідження: р. Случ. Предмет дослідження: стік води річки та його внутрішньорічний розподіл. Водні ресурси відіграють ключову роль у природному середовищі, визначаючи потенціал розвитку різних галузей економіки, таких як енергетика, промисловість та сільське господарство. Україна, знаходячись у складних умовах збройної агресії з боку Росії та на тлі глобалізації світової економіки та зміни клімату, стикається з викликами управління водними ресурсами, які є важливою складовою національної безпеки. Тому для ефективного використання цих ресурсів та забезпечення сталого розвитку необхідно проводити оцінку та аналіз їх просторово-часового розподілу. Встановлення кількісних показників динаміки водних ресурсів на різних тривалостях, включаючи багаторічні, внутрішньорічні та сезонні аспекти, є однією з ключових управлінських задач, що вимагають комплексного підходу до їх визначення. Особливо це стосується річкових водних об'єктів, які є найбільш динамічними, оскільки їх водний режим залежить від природних факторів та господарської діяльності, особливо в умовах зміни клімату.
Keywords: р. Случ; внутрішньорічний розподіл; стік води річки; рельєф басейну; географічне положення; кліматичні умови