Точність прогнозу температури повітря у м. Рівне за чисельною моделлю WRF ARW V.4.0 - Луценко Наталіїя Юріївна (My University, 2024)
У даній роботі вивчаються точність та інші властивості мезомасштабної чисельної моделі WRF ARW v.4.0 щодо прогнозування приземної температури повітря у м. Рівне. В основу дослідження покладено дані фактичних спостережень за температурою повітря та прогнозів моделі WRF ARW v.4.0. Аналіз проводився для осінньо-зимовомого та весняно-літнього періодів. Було виявлено, що на точність прогнозів впливає мінливість погодних умов, наприклад, різкі зниження або підвищення температури. Цю закономірність можливо було спостерігати кожного сезону упродовж всього року. Найточнішим прогнозом приземної температури повітря є прогноз на перші 24 години (першу добу), а найменш точним – на 75-96 годину (четверту добу). Також показано, що найменші помилки прогнозів температури повітря спостерігаються у зимові місяці, а найбільші – упродовж квітня - липня.
Keywords: мезомасштабнї чисельнї моделі; температура повітря; Рівне; моделі WRF ARW v.4.0; мінливість погодних умов