Синтез та дослідження впливу замісників на фотохімічну та полімеризаційну поведінку метакрилових похідних 4-((бензо[d]тіазол- 2-іліміно)метил)фенолів - Мироненко, Анна Юріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Основи Шиффа часто використовуються в різних галузях хімії, включаючи фотолюмінесцентні матеріали, оптичні прилади та фотоелектричні елементи. Вчені зацікавлені в об'єднанні атомів сірки, азоту та кисню в гетероциклічні системи з азометиновими фрагментами для створення нових фотоактивних матеріалів. Важливим у цих сполуках є світлочутливий зв'язок C=N, який ефективно переносить електрони в парі з бензольними кільцями, що може впливати на світлочутливість. У цьому дослідженні було синтезовано та вивчено сім сполук, які відрізнялися замісниками у 5 та 6 положеннях бензотіазольного фрагмента. Вибір замісників залежить від природи їх донорно-акцепторних властивостей, а отже, зовсім різного внеску в перерозподіл електронної густини при переході в збуджений стан. Було досліджено фотоіндуковану ізомеризацію серії сполук у тонких полімерних плівках ультрафіолетового випромінювання, а також сольватохромну поведінку в розчинах. Всі речовини виявляли тенденцію до ізомеризації з константою швидкістю порядку (7...9,8)×10-4 с-1, а також сольватохромні властивості в таких розчинниках, як ДМФА та ДМСО. Одержані метакрилові похідні, не залежно від електроно-донорної/акцепторної природи замісника, не виявили схильності до радикальної термоініційованої гомо- та кополімеризації через превалюючий процес деструкції по іміно-фрагменту з утворенням полімеру з альдегідним зв’язком.

Schiff bases are often used in various fields of chemistry, including photoluminescent materials, optical devices, and photovoltaic cells. Scientists are interested in combining sulfur, nitrogen, and oxygen atoms into heterocyclic systems with azomethine fragments to create new photoactive materials. Important in these compounds is the photosensitive C=N bond, which efficiently transfers electrons when paired with benzene rings, which can affect the photosensitivity. In the present study, seven compounds were synthesized and studied that differed in substituents at positions 5 and 6 of the benzothiazole fragment. The choice of substituents depends on the nature of their donor-acceptor properties, and hence on their completely different contribution to the redistribution of the electron density during the transition to the excited state. The photoinduced isomerization of a series of compounds in thin polymer films under ultraviolet radiation, as well as the solvatochromic behavior in solutions, was investigated. All substances showed a tendency to isomerize with a constant rate of the order of (7...9.8)× 10-4 s-1, as well as solvatochromic properties in solvents such as DMFA and DMSO. The obtained methacrylic derivatives, regardless of the electron donor/acceptor nature of the substituent, did not show a tendency to radical thermally initiated homo- and copolymerization due to the predominant degradation process along the imino fragment with the formation of a polymer with an aldehyde bond.
Synthesis and study of the effect of substituents on the photochemical and polymerization behavior of methacrylic derivatives of 4-((benzo[d]thiazol-2-ylimino)methyl)phenols
Keywords: основи Шиффа; бензотіазольний фрагмент; донорно-акцепторні властивості; ізомеризація; сольватохромні властивості; метакрилові мономери