Стратегії поведінкових дій безробітних: статевий і віковий аспекти дослідженння - Марусинець, М. М.; Барчі, Б. В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
У статті феномен «безробіття» визначено як одну з нагальних проблем світової цивілізації. Науково проаналізовано, що безробіття – соціально-економічне явище, спричинене об’єктивними і суб’єктивними обставинами, серед яких: спад виробництва, неефективна зайнятість працездатного населення, розбіжності між попитом і пропонуванням робочої сили на ринку праці, соціальна напруга і соціальна диференціація, зниження рівня соціальної мобільності, порушення відчуття часу, депресивний стан, почуття самотності, соціальна ізоляція, апатія, пасивність, психічні й психосоматичні розлади, втрата оптимізму, асертивності, невпевненість у можливості працевлаштування. За допомогою психодіагностичних методів визначено статеву і вікову диференціації безробітних, які зареєстровані у державній службі зайнятості. З’ясовано, що безробітні займають чіткі позиції щодо поведінкових дій при повторному виборі виду діяльності. Така тенденція має статеві й вікові особлиивості. Показниками, за якими визначалися поведінкові дії безробітних, виступили: активність-пасивність, соціальний статус, канал пошуку роботи, самоідентифікація. Для визначення рівня самоідентифікації брали до уваги такі показники: «Я»-соціальне, «Я»-фізичне, «Я»-рефлексивне, «Я»-діяльнісне. Виявлено щільний зв’язок між негативним самоусвідомленням і ставленням безробітних до професії. Поведінковими проявами у чоловіків є здебільшого безвідповідальність, недотримання обіцянок, зловживання алкогольними напоями; у жінок – зануреність у світ фантазій та Інтернету, хаотична поведінкова активність. Порівняння базових характеристик самоідентифікації безробітних дало змогу з’ясувати, що чоловіки і жінки різних вікових груп уважають себе представниками малих соціальних груп, передусім сім’ї. Безробітним притаманний низький рівень самоідентифікації за професійним статусом (діяльнісне «Я»), через що професійна діяльність не є однією з основних сфер їхньої самореалізації. Загалом низькі показники перспективного «Я» свідчать про наявні у безробітних труднощі вибору стратегій самоствердження, відсутність сформованих життєвих планів і цілей, домінування механізмів психологічного захисту, які спотворюють самосприймання в ситуації безробіття.

The phenomenon of «unemployment» has been defined in the article as one of the most urgent problems of the world civilization. The scientific analysis has revealed that unemployment is a socio-economic phenomenon caused by objective and subjective circumstances, namely a general decline in production, employment inefficiency of the working-age population, the discrepancy between demand and supply in the labour market, social tension and social differentiation, as well as reduced social mobility, time perception distortion, depressions, feeling of desolation, social isolation, apathy, passivity, mental and psychosomatic disorders, loss of optimism, assertiveness, employment opportunities insecurity. The gender and age differentiation of the unemployed registered at the state employment service have been determined with the psychological diagnostic methods. The examined unemployed hold clear positions regarding behavioural actions in the re-selection of a profession. This tendency has gender and age-specific characteristics. The indicators predetermining the behavioural actions of the unemployed are: activity-passivity, social status, job search channel, and self-identification. In order to determine their levels of self-identification, the following indicators were taken into account: «social Self», «physical Self», «reflective Self», «active Self». There is a close relation between negative self-awareness and unemployed people’s attitudes to their profession. The most often behavioural manifestations characteristic for men are: irresponsibility, non-compliance with promises, alcohol abuse; women tend to immerse into the world of fantasy and the Internet, they often show chaotic behaviour. Comparing the basic characteristics of self-identification of the unemployed, it became clear that men and women of different age groups consider themselves as representatives of small social groups, especially families. The unemployed are characterized by a low level of self-identification as for their professional status («pragmatic Self»), which is why professional work is not one of the main areas of their self-realization. In general, the low indicators of the «career-oriented Self» indicate that the unemployed have difficulties in choosing self-affirmation strategies, they do not have clear life plans and goals, and they show mainly psychological protection mechanisms that distort self-perceptions in the context of unemployment.
Strategies for behavioral actions of the unemployed: gender and age aspects of the research
Keywords: безробіття; безробітні; самоідентифікація; статева і вікова диференціація; поведінкові дії; мотивація повторного вибору професії; unemployment; the unemployed; self-identification; gender and age differentiation; behavioural actions; profession re-selection motivation