Жанрово-стильові домінанти аналітичних текстів у сучасних мас-медіа - Дергач, Дмитро Валерійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
У статті аналізується стилістичний ресурс і потенціал мовних засобів аналітичних жанрів сучасних мас-медіа. У відповідності до важливих для ЗМІ критеріїв ілюструється актуалізація характерних для мови медійної аналітики функцій. Кваліфікуються функціональні, стилістичні особливості авторської оцінки в медійних аналітичних текстах, системно відображені в семантиці і структурі лексичних, синтаксичних одиниць, фразеології, стилістичних фігурах. Ілюструється актуалізація лінгвальних засобів аналітичних медіа, співвіднесена з часом, полем інформаційної культури та динамікою розвитку форм літературної мови в цілому.

The author analyzes stylistic resource and potential of language units of analytical genres in modern mass media. According to various important for media criteria actual functions of media analytics – information, analysis, evaluation, influence, manipulation, emotional and expressive, cognitive, etc. are illustrated. The research attention is paid to the dominant language means of media analysis of the information in the appropriate genres – analytical article, analytical interview, comments, blog, news, and others.
Genre and style dominants of analytical texts in modern media
Keywords: жанр; стиль масової інформації; медійна аналітика; оцінність; genre; mass media style; media analytics; evaluation