Вплив воєнних дій на стан ринку земель в Україні - Савчук Олександр Станіславович (My University, 2024)
Розглянуто питаня формування ринку землі та впливу воєнного стану на його функціонування. На основі аналізу нормативно-правового регулювання ринку землі було зазначено зніми в законопроектах, значною мірою спрямовані на адаптацію проведення торгів у надзвичайних ситуаціях та упередження можливим противправним діям фізичних та юридичних осіб. Зокрема, встановлення розміру орендної плати, обмеження щодо перезаключення договору під статусом «діючий орендар», а також заборона на компенсацію за поліпшення земельної ділянки можуть бути спрямовані на збереження стабільності цін на оренду та запобігання можливим спекуляціям або недобросовісним діям. Загалом процес продажу земельної ділянки у воєнний стан можна охарактеризувати наступним чином: подача відповідної заяви продавцем у ДП Прозорро.Продажі, вибір майданчика для проведення майбутніх торгів, підготовчі етапи щодо сбору необхідних документів усіх учасників аукціону, безпосереднє проведення аукціону та підписання заключного акту про продажі. Наведено приклад проведення аукціону щодо оренди земельної ділянки с. Зубівка Полтавської області, тип аукціону – англійський, строк оренди згідно запропонованого договору складає 7 років з моменту підписання договору оренди. За результатом аукціону на який було подано 6 заяв на участь переможцем стало товариство яке запропонувало 295 000,10 грн.
Keywords: земельний ринок; землі сільськогосподарського призначення; ДП Прозорро; Полтавська область; воєнні дії