The Struggle Between the Production Teams – Creators of the First Generation of Computers as a Process of Scientific and Non-Scientific Rivalry - Іваницька Л. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Видавничо-поліграфічний центр "Київський університет", 2014)
The article examines the processes have become one of the causes of chronic underdevelopment of domestic computing from their foreign counterparts – non-scientific interference and competition between different scientific teams that participated in the creation of the first Soviet computers.

В статті досліджуються процеси, що стали однією із причин хронічного відставання в розвитку вітчизняної обчислювальної техніки від зарубіжних аналогів – позанаукове втручання та суперництво між різними науковими колективами, що брали участь у створенні перших радянських ЕОМ.
Боротьба між виробничими колективами – творцями ЕОМ першого покоління як процес наукового та позанаукового суперництва
Keywords: electronic computer; design; rivalry; Strela; ministry engineering and instrumentation; електронно-обчислювальна машина; проектування; суперництво; Стрела; міністерство машинобудування та приладобудування