European Philosophical Thought as a Methodological Foundation for the Study of Ukrainian Online Media in the Sphere of Public Procurement Transparency - Дармостук, Ігор Володимирович; Шевченко, Вікторія Едуардівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article examines European philosophical and socio-communicative approaches that provide the theoretical foundation for studying transparency in public procurement in the context of Ukrainian online media activity.  The aim of the article is to assess the applicability of a philosophical-methodological framework for interpreting the role of online media in Ukraine (as a factor in ensuring transparency in public procurement) by analyzing the concepts of publicity, power, communication, and social space as articulated by European philosophers. The research methods include an analysis of works by members of the Frankfurt School (such as Habermas, Marcuse), as well as contemporary European critical thinkers (including Foucault, Arendt, Žižek, Bourdieu, Lefebvre, Schutz, Berger, and Luckmann), who address the concepts of publicity, power, communicative action, social space, and critical cognition. These ideas enable the development of a methodological approach that, through the conceptualization of “measure” (as a philosophical category combining quantity and quality), facilitates an examination of how effectively Ukrainian online media fulfil their potential as a factor in ensuring transparency in public procurement. The review encompasses 13 sources, including monographs, classic philosophical works, articles, and open-access publications from 1964 to 2024. Empirical data from Ukrainian media organizations (such as Dozorro, IMI, and MDF) are used to illustrate specific media practices.  The findings demonstrate that philosophical concepts of publicity and communication allow for interpreting online media not only as tools for information dissemination but also as integral components of the societal mechanism for public oversight, with a defined social function that shapes their role in ensuring the transparency of budgetary processes.

У статті оглянуто європейські філософські та соціально-комунікаційні підходи, які формують теоретичну основу для дослідження прозорості публічних закупівель в контексті діяльності онлайн-медіа в Україні. Мета статті – з’ясувати прдатність філософсько-методологічної бази для інтерпретації діяльності онлайн-медіа в Україні (як чинника забезпечення прозорості публічних закупівель) через аналіз концептів публічності, влади, комунікації та соціального простору у працях європейських філософів. Методи дослідження: аналіз праць представників Франкфуртської школи (Габермаса, Маркузе), а також філософів сучасної європейської критичної думки (Фуко, Арендт, Жижек, Бурдьє, Лефевр, Шюц, Берґер і Лукман), у яких розглядаються концепти публічності, влади, комунікаційної дії, соціального простору та критичного пізнання. Ці ідеї уможливлюють розробку методологічного підходу, який дає змогу через концептуалізацію «міри» (як філософської категорії, що поєднує кількість і якість) дослідити, наскільки онлайн-медіа в Україні реалізують свій потенціал бути чинником прозорості публічних закупівель. Огляд охоплює 13 джерел: монографії, класичні філософські праці, статті, а також публікації у відкритому доступі за 1964–2024 рр. Допоміжну функцію в аргументації виконують емпіричні матеріали українських медійних організацій (зокрема Dozorro, ІМІ, MDF), які ілюструють конкретні аспекти медійної практики. У результаті показано, що філософські концепції публічності й комунікації дають змогу інтерпретувати онлайн-медіа не лише як інструмент інформування, а як складову частину суспільного механізму публічного контролю з чітко окресленою соціальною функцією, що визначає їх участь у забезпеченні прозорості бюджетних процесів.
Європейська філософська думка як методологічне підґрунтя дослідження українських онлайн-медіа у сфері прозорості публічних закупівель
Keywords: public procurement; online media; transparency; philosophy of communication; Frankfurt School; publicity; social practice; публічні закупівлі; онлайн-медіа; прозорість; філософія комунікації; Франкфуртська школа; публічність; соціальна практика