THE SPEED CHARACTERISTICS OF THE EARTH'S CRUST OF THE KOROSTEN PLUTON (UKRAINIAN SHIELD) ACCORDING TO THE DATA OF DEEP SEISMIC SOUNDING METHOD - Розиган, Ю.; Трипільський, O.; Тополюк, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
A detailed comparative analysis of the velocity characteristics of the Earth's crust of the Korosten pluton, Volyn and Chopovitsky massifs of the basic rocks of the Volyn megablock of the Ukrainian Shield was carried out. In the interval of depths of 3–13 km in the Earth's crust of the Korosten pluton, five sections are fixed, where the speed on a short interval first decreases with depth, then, on the contrary, increases. This is due to the presence in the section of a series of layers composed of rocks with reduced or elevated speeds, which alternate with increasing depth. Such changes in velocity are considered to be the results of alternation of rocks of the basic and acidic composition. With depth, the rate of increase in velocity (vertical velocity gradient), which characterizes the features of rooting into the crust of an intrusion with increased basicity, significantly decreases. These features lie in the fact that the molten masses coming from the upper mantle were concentrated mainly in the upper and middle parts of the Earth's crust. The distinction between the features of the speed characteristics of the Earth's crust of the Volynsky and Chopovitsky massifs of the main rocks is revealed. The velocity characteristics of the compared structures reflect the characteristics of the rooting of igneous melts of the basic composition into the Earth's crust. Despite the territorial proximity of the massifs, the nature of the rooting of the melts between them is significantly different. For example, abrupt changes in velocity in the depth interval of 0–12 km of the Volynsky massif can be attributed to the presence of, at least, 10 layers of rocks, predominantly of acidic and basic composition, which alternate each other. It should be emphasized that at depths of 8–12 km maximum speeds (up to 0.17–0.18 km/s) between individual layers are observed. In the same depth interval in the Chopovitsky massif, only 5 layers stand out with a maximum differential velocity of 0.18 km/s.

Здійснено детальний порівняльний аналіз швидкісних характеристик земної кори Коростенського плутону, Волинського і Чоповицького масивів основних порід Волинського мегаблока Українського щита. В інтервалі глибин 3–13 км у земній корі Коростенського плутону фіксується п'ять ділянок, де швидкість на короткому інтервалі спочатку з глибиною зменшується, після чого, навпаки, зростає. Це пояснюється наявністю в розрізі серії шарів, складених породами зі зниженими чи підвищеними швидкостями, що почергово змінюють один одного зі зростанням глибини. Такі зміни швидкостей розглядаються як результати перешарування порід основного і кислого складу. З глибиною суттєво зменшується ступінь підвищення швидкості (вертикальний швидкісний градієнт), що характеризує особливості вкорінення у земну кору інтрузії з підвищеною основністю. Ці особливості полягають у тому, що розплавлені маси, які надходили з верхньої мантії, концентрувались переважно у верхній та середній частинах земної кори. Виявлено відмінність між особливостями швидкісних характеристик земної кори Волинського і Чоповицького масивів основних порід. Швидкісні характеристики порівнюваних структур відбивають особливості вкорінення магматичних розплавів основного складу у земну кору. Незважаючи на територіальну близькість масивів, характер укорінення розплавів між ними значно відрізняється. Наприклад, різкі перепади швидкостей в інтервалі глибин 0–12 км Волинського масиву можна пов'язувати з наявністю не менше ніж 10 шарів порід переважно кислого і основного складу, що почергово змінюють один одного. Слід підкреслити, що на глибинах 8–12 км спостерігаються максимальні перепади швидкостей (до 0,17– 0,18 км/с) між окремими шарами. У тому ж інтервалі глибин у Чоповицькому масиві виокремлюється лише 5 шарів при максимальному перепаді швидкостей 0,18 км/с. Практична значимість роботи полягає в тому, що особливості просторового розподілу сейсмічних швидкостей в земній корі Коростенського плутону в подальшому можуть бути використані при створенні комплексної геолого-геофізичної моделі земної кори Українського щита та для геологічної інтерпретації даних регіональних сейсмічних досліджень, виконаних на території Корсунь-Новомиргородського плутону Українського щита, який має багато спільних рис з Коростенським плутоном.
ШВИДКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЕМНОЇ КОРИ КОРОСТЕНСЬКОГО ПЛУТОНУ (УКРАЇНСЬКИЙ ЩИТ) ЗА ДАНИМИ МЕТОДУ ГЛИБИННОГО СЕЙСМІЧНОГО ЗОНДУВАННЯ
Keywords: Ukrainian Shield; the velocity of seismic waves; vertical velocity gradient; graph V = f (H); Український щит; швидкість поширення сейсмічних хвиль; вертикальний швидкісний градієнт; графік V = f(H)