Пошук фізики за межами Стандартної моделі в земних лабораторіях та в астрономічних об'єктах - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Стандартна модель (СМ) фiзики частинок з високою точнiстю описує вiдомi елементарнi частинки та процеси електромагнiтної, слабкої та сильної взаємодiї мiж ними, однак не пояснює ряд явищ (таких як темна матерiя (ТМ)), i тому потребує розширення. Ми дослiджуватимемо фiзику частинок за межами СМ за даними наземних лабораторiй та детекторiв обсерваторiй багатоканальної астрономiї. В розширеннях СМ з частинками масою в декiлька ГеВ будуть дослiдженi новi векторнi бозони зi взаємодiєю типу Черна-Саймонса та розрахована область чутливостi експериментiв з високою свiтнiстю до пошуку даних частинок на колайдерах. В розширеннях СМ до енергiй порядку ТВО (10^25 еВ) будуть дослiдженi астрофiзичнi прояви розпадiв надмасивних частинок, породжуваних каспами космiчних струн та розпадiв/анiгiляцiї частинок ТМ. У скалярно-гравiтацiйному секторi розширення СМ дослiджуватимуться прояви частинок ТМ з масою у дiапазонi вiд меВ до МеВ, а також астрофiзичнi прояви скалярних полiв.
Keywords: Стандартна модель; фiзика за межами Стандартної моделi; розширення калiбрувального сектора Стандартної моделi; теорiя Черна-Саймонса; космологiя; космiчнi променi; космiчнi струни; темна матерiя; модифiкована гравiтацiя