Лінгвопрагматичні особливості висвітлення вторгнення Росії в Україну в грецькомовній пресі - Гайсина Дар’я Шафкатівна (My University, 2023)
В роботі досліджено вживання неологізованої лексики у медіатекстах про повномасштабне вторгнення Росії в Україн; продемонстровано особливості передачі українських неологізмів новогрецькою мовою; встановлено позицію грецькомовних медіа щодо війни в Україні. Мета роботи — виявлення лінгвопрагматичних особливостей висвітлення вторгнення Росії в Україну, які передаються за допомогою неологізованої лексики та визначення їх функціонування у текстах грецькомовної преси. Об’єкт дослідження — тексти статей грецькомовної преси, які висвітлюють події періоду повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а предмет — неологізована лексика у грецькомовній пресі. Матеріали дослідження: грецькомовні видання, серед яких газети, журнали та електронні портали, а саме: Ardin-Rixi, Cnn.gr, Efsyn, Eleftheros Typos, Ertnews, Εuronews, In.gr, Kathimerini, Lifo.gr, Pentapostagma, Politics, Pronews, Protothema, Skai.gr, Tanea, Tovima. Період вибірки мовного матеріалу охоплює лютий 2022 — жовтень 2023 р. У ході роботи визначено чинники виникнення неологізмів та процес їх адаптації у новогрецькій мові; виявлено у текстах статей неологізовану лексику, яка була залучена для висвітлення повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та визначено її функції; виокремлено лексико-семантичні групи неологізмів про війну в Україні у грецькомовній пресі та здійснено їх класифікацію.