The Ravenna mosaics of 1112: Fedir Shmit - Домановська, Марина; Курушина, Марина (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The text is a Ukrainian translation of an article by Fedir Shmit (a specialist in the history of Byzantine and Rus’-Ukrainian art, historic preservation, and museum studies and theorist of art) on the Ravenna mosaics of 1112, which was published in 1914  in No. 7  of of the Lantern magazine. The author raises the question of the roots and historical classification of the Ravenna mosaics of 1112. Shmit provides a detailed analysis of the artistic features of the monument, considering it in the relevant temporal and geographical contexts. The scholar not only scrupulously describes the mosaics, but also makes a thorough historiographical review, considering all the pertinent studies of European researchers at the time. Fedir Shmit argues that the Ravenna mosaics of 1112 are Byzantine in style and technique since the essence of an artistic work lies in its style and technique, not in its plots and iconography.

Текст є перекладом статті Федора Шміта (фахівця з історії мистецтва Візантії та Русі-України, пам’яткознавця, пам’яткоохоронця, музеєзнавця, теоретика мистецтва), присвяченої равеннським мозаїкам 1112 р., що її було опубліковано 1914 року в № 7 часопису «Светильник». Автор порушує питання коріння та історичної класифікації равеннських мозаїк 1112 р. Шміт здійснює детальний аналіз мистецьких особливостей пам’ятки, розглядаючи її у відповідному часовому та географічному контекстах. Учений не лише скрупульозно описує мозаїки, а й робить ґрунтовний історіографічний огляд, враховуючи всі актуальні на той час студії європейських дослідників. Федір Шміт стверджує, що равеннські мозаїки 1112 р. за стилем і технікою є візантійськими, оскільки суть художнього твору полягає саме у стилі й техніці, а не в сюжетах та іконографії.
Равеннські мозаїки 1112 року: Федір Шміт
Keywords: Федір Шміт; візантійське мистецтво; мозаїки; Равенна; Архієпископський палац.; Федір Шміт; візантійське мистецтво; мозаїки; Равенна; Архієпископський палац.