Маніпуляція в політичному дискурсі (на матеріалі COVID-промов політиків 2020-2021 рр.) - Каптюров Андрій Андрійович (My University, 2021)
Метою роботи є комплексне дослідження вербальних засобів впливу на свідомість адресата у промовах політиків англомовних країн у 2020-2021 роках для виявлення маніпулятивних засобів та технологій. Об'єктом дослідження є промови політиків англомовних країн 2020-2021 років, об’єднані тематикою протидії пандемії коронавірусу, які містять мовні засоби впливу на свідомість реципієнтів. Предметом дослідження є вербальні засоби реалізації маніпулятивного впливу, які в поєднанні актуалізують різноманітні комунікативні стратегії. У ході дослідження було обґрунтовано концептуальні основи дослідження політичного дискурсу; визначено лінгвістичні механізми впливу в політичному дискурсі; визначено лексико-граматичні прийоми маніпуляції політиків та описати лексико-семантичні маніпулятивні засоби; створено типологію комунікативних стратегій і тактик в англомовному політичному дискурсі, що використовуються для реалізації поставленої мети.