Landslide field mapping: iffi-restart forms for data acquisition and management - Де Донатіс, Мауро; Ф. Паппафіко, Джуліо; Боні, Роберта; Франціоні, Мірко; Маріно, Лучія; Мореллі, Стефано; Вижва, Сергій; Зацерковний, Віталій (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
Over the last few decades, the approach to geological and geomorphological surveys has changed remarkably. The advent of digital tools has allowed significant advances in the acquisition and management of survey data. In this paper, we demonstrate the development and testing of a new and effective digital survey method that allows for the fast acquisition and collaborative storage and management of data and information. This method was tested in collaboration with five universities for the mapping and classification of landslides in 249 survey areas in Central Italy and, more precisely, in the municipalities affected by the 2016 Central Italy Earthquake. Geological and geomorphological surveys were carried out in the field with tablet PCs, GPS, and cameras. The survey project for collecting field data was based on the structure of the Italian Landslide Inventory (IFFI) and the Territorial Resilience Central Apennines Earthquake Reconstruction (ReSTART) projects. The structure of the database and input forms were implemented for these aims. Moreover, the data and information were retrieved and organised in detailed records useful to the administrative entities.

За останні кілька десятиліть підхід до геолого-геоморфологічних досліджень помітно змінився. Поява цифрових інструментів дала змогу досягти значного прогресу в отриманні та управлінні даними опитувань. У цій статті продемонстровано розробку й тестування нового та ефективного методу цифрового опитування, який дозволяє швидко отримувати та спільно зберігати й керувати даними й інформацією. Цей метод був випробуваний у співпраці з п'ятьма університетами для картографування та класифікації зсувів у 249 районах обстеження в Центральній Італії, а точніше, в муніципалітетах, які постраждали від землетрусу в Центральній Італії 2016 року. Геолого-геоморфологічні дослідження проводились на місцевості за допомогою планшетів, GPS та камер. Проєкт обстеження для збору польових даних базувався на структурі проєктів Італійської інвентаризації зсувів (IFFI) і проєктів Територіальної стійкості Центральних Апеннін після землетрусів (ReSTART). Для цього реалізовано структуру бази даних та форми введення. Крім того, дані та інформація були отримані та організовані в детальні записи, корисні для адміністративних установ.
Польове картування зсувів: iffi-restart-форми для збору та управління даними
Keywords: digital geological survey; mobile GIS; relational database; geopackage; landslide inventory; post-disaster management; цифрова геологічна служба; мобільна ГІС; реляційна база даних; геопакет; інвентаризація зсувів; управління після катастроф