Лексико-семантичні особливості терміносистеми сучасного корейськомовного юридичного дискурсу - Клим’юк, Лідія Юріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Клим’юк Л. Ю. Лексико-семантичні особливості терміносистеми сучасного корейськомовного юридичного дискурсу. — Кваліфікаційна робота освітнього рівня «баклавр» на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти спеціальності 035 «Філологія» спеціалізації «Східні мови та літератури (включно), перша — корейська». — Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2025. Бакалаврська робота присвячена дослідженню питання лексико-семантичних особливостей терміносистеми сучасного корейськомовного юридичного дискурсу. Для успішного досягнення поставленої мети, в теоретичному розділі розглянуто поняття «термін», «термінологія» та «терміносистема» і класифікацію термінів у корейській мові, досліджено дискурс, специфіку юридичного дискурсу та корейськомовний юридичний дискурс. У практичному розділі розглянуто особливості термінотворення в корейському юридичному дискурсі, визначено основні лексико-семантичні типи юридичних термінів у сучасній корейській мові, досліджено проблему використання синонімічних афіксів при словотворі юридичної термінології у корейській мові, проаналізовано лексико-семантичні поля у юридичній системі та проведено частотний аналіз юридичних термінів. Результатом аналізу стало з’ясування лексико-семантичних особливостей юридичної лексики у корейській мові, виявлення її структурної характеристики та механізмів термінотворення.

Klymiuk L. Y. Lexical and Semantic Features of the Terminology System of Modern Korean Legal Discourse. — Qualification work for the bachelor’s degree in higher education in specialty 035 “Philology”, specialization “Oriental Languages and Literatures (translation included), Major: Korean”. — Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kyiv, 2025. The bachelor's thesis is devoted to the study of lexical and semantic features of the terminology system of modern Korean-language legal discourse. In order to successfully achieve the set goal, the theoretical section discusses the concepts of “term”, “terminology” and “terminosystem”, examines the classification of terms in the Korean language, and studies discourse, the features of legal discourse and Korean-language legal discourse. The practical section examines the features of term formation in Korean legal discourse, identifies the main lexical and semantic types of legal terms in modern Korean, studies the problem of using synonymous affixes in the word formation of legal terminology in Korean, analyzes lexical and semantic fields in the legal system, and conducts a frequency analysis of legal terms. The result of the analysis is the elucidation of lexical and semantic features of legal vocabulary in the Korean language, the identification of its structural characteristics and mechanisms of term formation.
Lexical and Semantic Features of the Terminology System of Modern Korean Legal Discourse
Keywords: корейська мова; термін; терміносистема юридичного дискурсу; лексико-семантичні особливості; Korean language; term; legal discourse terminology system; lexical and semantic features