Хімічний дизайн мультифункціональних координаційних сполук та бістабільних cупрамолекулярних матеріалів - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Проєкт спрямовано на розробку теоретичних і практичних підходів для одержання нових комплексних сполук перехідних металів зі спіновими переходами або з нетрадиційними ступенями окиснення йонів металів і створення на їх основі мультифункціональних матеріалів для потреб сучасних технологій та каталізу, матеріалознавста та "зеленої" енергетики. Проєкт передбачає застосування принципів хімічного дизайну для програмування супрамолекулярних взаємодій лігандів в складі комплексних сполук різних типів для одержання заданих фізичних, каталітичних та хемосенсорних властивостей. В результаті виконання проєкту будуть одержані: а) бістабільні матеріали з керованим гістерезисом фізико-хімічних властивостей на основі плавких моноядерних комплексів Fe(II) з заданою геометрією розташування, топологією і природою функціональних груп лігандів; б) хемо- і п’єзосенсори на основі металорганічних каркасних сполук Fe(II) з функціоналізованими лігандами, здатними вступати в селективні супрамолекулярні взаємодії з гостьовими молекулами; в) макроциклічні та клатрохелатні сполуки Fe(IV), Mn(IV), Cu(III) для гомогенно-каталітичних редокс-процесів та фото- і електрокаталітичного окиснення води. Заплановано вивчення впливу структурних факторів і супрамолекулярних взаємодій на фізико-хімічні і каталітичні властивості комплексних сполук.

The project aims to develop theoretical and practical approaches for obtaining new complex transition metal compounds with spin transitions or unconventional oxidation states of metal ions and to create multifunctional materials based on them for the needs of modern technologies and catalysis, materials science, and green energy. The project involves the application of chemical design principles to program supramolecular interactions of ligands in complex compounds of various types to obtain specified physical, catalytic, and chemosensory properties. The project will result in: a) bistable materials with controlled hysteresis of physicochemical properties based on fusible mononuclear Fe(II) complexes with a specified geometry, topology, and nature of functional ligand groups; b) chemo- and piezosensors based on organometallic Fe(II) framework compounds with functionalized ligands capable of entering into selective supramolecular interactions with guest molecules; c) macrocyclic and clathrochelate Fe(IV), Mn(IV), Cu(III) compounds for homogeneous catalytic redox processes and photo- and electrocatalytic oxidation of water. It is planned to study the influence of structural factors and supramolecular interactions on the physicochemical and catalytic properties of complex compounds.
Chemical design of multifunctional coordination compounds and bistable supramolecular materials
Keywords: коодринаційна хімія; спінкроссовер; каталіз; магнетизм; молекулярний дизайн