Нейрокогнітивні механізми впливу поезії на переживання втрати - Коверзнєва, Ірина Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Наукова новизна дослідження полягає у визначенні специфіки впливу поетичних текстів як каталізатора активації вентрального вагального комплексу в умовах горювання, що інтегрує постулати афективної нейробіології та полівагальної теорії. Практичне значення роботи полягає у розробці цілісної програми поезієтерапевтичного втручання, яка може бути імплементована в стандартизовані протоколи кризової психологічної допомоги для стабілізації осіб із синдромом ускладненого горювання та дисоціативним ступором.
Keywords: поезія; переживання; втрата