Управління інвестиційною діяльністю підприємства на ринку кави - Сороколіт, Тетяна Анатоліївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Кваліфікаційну роботу присвячено дослідженню теоретичних засад та розробці практичних рекомендацій щодо управління інвестиційною діяльністю підприємства малого бізнесу у сфері HoReCa на прикладі кав'ярні «KUT cafe». У роботі розкрито сутність, види та механізми реалізації інвестиційної діяльності підприємства; систематизовано методи управління інвестиційною діяльністю та оцінки інвестиційних рішень. Проведено комплексний аналіз ринку кавової продукції України та оцінено ефективність інвестиційної діяльності кав'ярні із застосуванням методів коефіцієнтного аналізу, аналізу беззбитковості, індексу Херфіндаля–Хіршмана та інтегральної оцінки інвестиційної привабливості. Розроблено бізнес-план відкриття нової ресторанної локації у форматі «neighborhood restaurant» у ЖК «Біоритм» із загальним обсягом стартових інвестицій 4 620 800 грн. Розраховано ключові показники ефективності проекту: NPV = 29 966 200 грн, IRR ≈ 189 %, PP = 1 рік 1 місяць, PI = 7,49. Обґрунтовано доцільність розширення асортиментної матриці до шести дохідних сегментів та розроблено комплекс маркетингових заходів з ROI 2 527 %. За результатами реалізації пропозицій інтегральна оцінка інвестиційної привабливості підприємства зростає з 4,65 до 9,10 балів, а оціночна вартість бізнесу методом EV/EBITDA досягає 106,5 млн грн.

The thesis is devoted to the theoretical foundations and development of practical recommendations for managing the investment activities of a small business enterprise in the HoReCa sector, using the KUT cafe coffee shop as a case study. The paper reveals the essence, types, and mechanisms of investment activity; systematizes methods of investment management and investment decision evaluation. A comprehensive analysis of the Ukrainian coffee market is conducted, and the effectiveness of the cafe's investment activities is assessed using ratio analysis, break-even analysis, the Herfindahl–Hirschman Index, and an integrated investment attractiveness assessment. A business plan for opening a new restaurant location in the "neighborhood restaurant" format at the Biorhythm residential complex is developed, with total startup investments of UAH 4,620,800. Key project performance indicators are calculated: NPV = UAH 29,966,200, IRR ≈ 189%, PP = 1 year 1 month, PI = 7.49. The rationale for expanding the product matrix to six revenue segments is substantiated, and a set of marketing initiatives with ROI of 2,527% is developed. As a result of implementing the proposed measures, the enterprise's integrated investment attractiveness score increases from 4.65 to 9.10 out of 10, and the estimated business value using the EV/EBITDA method reaches UAH 106.5 million.
Keywords: інвестиційна діяльність; управління інвестиціями; інвестиційна привабливість; ринок кави; HoReCa; бізнес-план; NPV; IRR; аналіз беззбитковості; малий бізнес; стратегічний аналіз; матриця Ансоффа; SWOT-аналіз.