Теорія медіалінгвістики - Шевченко, Лариса Іванівна; Сизонов, Дмитро Юрійович (Ліра-К, 2025)
У другому виданні підручника актуалізуються теоретичні питання медіалінгвістичного знання з увагою до історії медіалінгвістики та її терміносистеми, жанрового синкретизму масової комунікації, її стилістичного та функціонального потенціалу, методів аналізу медіатексту, медіалінгвістичної ситуації у світі. Обґрунтовуються сучасні дослідницькі проблеми української мови в медіа, визначаються актуальні аспекти функціонування мовних засобів у масовій комунікації. Особливу увагу звернено на перспективу еволюції мовних одиниць у медіакомунікації, що визначає значною мірою тендеції розвитку сучасної української мови, її комунікативну природу. Тексту видання передує операційний словник медіалінгвістичних термінів і понять, що має стати в пригоді дослідникам і студентам, які зацікавлені в медіалінгвістичній проблематиці. В додатках подано нормативні документи, що регулюють медійну комунікацію в Україні. Видання розраховане на фахівців-медіалінгвістів, мовознавців, дослідників і практиків у сфері соціальної комунікації, іміджелогії, реклами, паблік рілейшнз, а також студентів і всіх, хто цікавиться медіалінгвістикою.

The 2nd edition of the textbook propones a view on theoretical issues of mediainguistic knowledge with attention to the history of medialinguistics and its terminology, genre syncretism of mass communication, its stylistic and functional potential, methods of media text analysis, media language situation in the world. The textbook substantiates burning research problems of the Ukrainian language in the media and determines the topical aspects of the functioning of the language media in mass communication. Particular attention is paid to the prediction of language unit evolution in media communication, which largely determines the development trends of the modern Ukrainian language, its communicative nature. The textbook is preceded by an operational dictionary of medialinguistic terms and concepts, which should be useful for researchers and students interested in medialinguistic issues. The appendices contain specification documents regulating media communication in Ukraine. The publication is intended for media linguists, linguists, researchers and practitioners in the field of social communication, imageology, advertising, public relations, as well as students and anyone interested in medialinguistics.
Theory of medialinguistic
Keywords: медіалінгвістика; масова комунікація; медіатекст; українська мова; термінологія; media linguistics; mass communication; media text; Ukrainian language; terminology