Ідентифікація негенотоксичних канцерогенів за допомогою прискорених тестів на прикладі біфентрину - Ворончук, Софія Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Широке використання піретроїдних інсектицидів, особливо біфентрину, у сільському господарстві та побуті викликає занепокоєння щодо їх потенційного впливу на здоров’я людини. Особливу увагу слід приділяти вивченню генеричних форм препарату, токсикологічні властивості яких можуть відрізнятися від властивостей оригінального препарату. Це вимагає подальших досліджень, зокрема використання мікронуклеарних тестів, які можуть виявити пошкодження генетичного матеріалу на ранній стадії. Оцінка потенційного канцерогенного ризику дженерика біфентрину зумовлена його широким використанням у сільському господарстві та побуті, а також недостатньою вивченістю віддаленого впливу речовини на організм людини та тварин. Зважаючи на зростання частоти пухлинних патологій і збільшення кількості контактів з хімічними речовинами на людину, вивчення генотоксичної дії біфентрину є надзвичайно важливим для сучасної токсикології, гігієни та охорони здоров’я. В роботі визначено потенційні генотоксичні ефекти генеричного біфентрину, які оцінено за допомогою аналізу на основі мікроядерного тесту в кістковому мозку та гепатоцитах мишей.
Keywords: біфентрин; мікроядерний тест; генотоксичність; NOAEL