Теоретичні засади самоорганізації населення в Україні - Олійник, С. Л. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012)
Розглядаються теоретичні засади самоорганізації населення в Україні як суспільно – географічного поняття, що сприяє покращенню рівня розвитку регіону та наданню базових соціальних послуг. Процес самоорганізації населення визначається як новий напрям розвитку територіальних громад із залученням новітніх технологій, методик та зарубіжного досвіду.

Рассматриваются теоретические основы самоорганизации населения в Украине как общественно – географические понятия, что способствуют улучшению уровня развития региона и предоставлению базовых социальных услуг. Процесс самоорганизации населения определяется как новое направление развития территориальных общин с привлечением новейших технологий, методик и зарубежного опыта.

Theoretical bases of self-organizing of the population in Ukraine are considered as socially – geographical concepts that promote improvement of a level of development of region and granting of base social services. Process of self-organizing of the population is defined as a new direction of development of territorial communities with attraction of the newest technologies, techniques and foreign experience.
Keywords: самоорганізація населення; соціальна самоорганізація населення; територіальні громади; взаємодія