Еволюція позиції США щодо інтеграційних проектів Росії на пострадянському просторі (1991-2014 рр.) - Гвоздков Сергій Юрійович (My University, 2016)
У дисертації на основі широкої і різноманітної джерельної бази досліджено еволюцію позиції Сполучених Штатів Америки щодо інтеграційних проектів Російської Федерації у 1991-2014 рр. Висвітлено національні інтереси США щодо нових незалежних держав у 1990-ті рр. та з’ясовано позицію США щодо інтеграційних проектів на теренах СНД за президентства Дж. Г. У. Буша та Б. Клінтона. Охарактеризовано особливості політики США на пострадянському просторі за першої адміністрації Дж. У. Буша, включаючи питання регіональної інтеграції, та зміни в їхній політиці щодо держав регіону за його другої адміністрації. Розглянуто трансформацію зовнішньополітичних підходів США щодо пострадянських держав протягом президентства Б. Обами. З’ясовано позицію США щодо інтеграційної політики Росії у 2009-2014 рр. Охарактеризовано вплив США на політику Росії щодо реінтеграції пострадянського простору. Визначено основні відмінності американського та російського бачення перспектив інтеграції колишніх радянських республік. Ключові слова: зовнішня політика США, зовнішня політика Росії, інтеграційні проекти, пострадянський простір, регіональна інтеграція.