Особливості перекладу українською мовою молодіжного сленгу китайськомовних пісень - Юрченко Олександра Олегівна (My University, 2023)
Метою даного дослідження було визначити специфіку відтворення молодіжного сленгу українською мовою при перекладі китайськомовних пісень. В процесі дослідження було охарактеризовано поняття сленгу, на основі визначень вітчизняних та закордонних лінгвістів. Було розмежовано поняття «сленгу» та «жаргону». Було розглянуто функції та класифікацію сленгу. Було досліджено сфери вживання сленгу: молодіжна культура, музична індустрія, соціальні медіа та Інтернет, професійні, етнічні та регіональні групи. Було визначено лексичні особливості молодіжного сленгу сучасної китайської мови, а саме: прагнення до спрощення та компактності, використання іноземних запозичень та інтернет-лексики. В процесі дослідження було досліджено загальні проблеми передачі сленгу при перекладі українською мовою, а саме: культурний контекст, лексична та граматична особливість, швидкі зміни та еволюція, географічна та соціальна специфіка тощо. Підсумовуючи, зроблено висновок що сленг є важливою складовою сучасної мовної культури, яка виконує функцію не лише засобу спілкування, але й ідентифікації, самовираження та створення спільнот. У даному дослідженні було розглянуто важливість та значення сленгу, його вплив на мовленнєву культуру та суспільство загалом.