Модернізація фінансування державних вищих навчальних закладів України - Красільник Олександр Володимирович (My University, 2016)
Дослідження присвячене вдосконаленню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій стосовно напрямів розвитку, підвищення ефективності та модернізації фінансування державних вищих навчальних закладів в Україні. Розглянуто джерела державного та недержавного фінансування ВНЗ в Україні. Встановлено, що державні вищі навчальні заклади гостро відчувають нестачу фінансових ресурсів. Плата за навчання в державних ВНЗ розраховується відповідно до вимог бюджетного законодавства. Доведено, що вищі навчальні заклади повинні приділяти особливу увагу фінансовому плануванню, оптимізації джерел фінансування та витратам. Визначено необхідність реформувати моделі, методи і форми фінансування вищих навчальних закладів. Описані складові елементи інституціонального забезпечення державних вищих навчальних закладів, що впливають на формування і використання фінансових ресурсів закладів вищої освіти: інституціонально-правове, інституціонально-організаційне та інституціонально-кадрове. Узагальнено досвід зарубіжних країн і встановлено, що автономія ВНЗ впливає на їх розвиток. З’ясовано, що надання вищим навчальним закладам більшої незалежності дозволить їм ефективніше формувати і використовувати фінансові ресурси. Запропоновано практичні рекомендації щодо напрямів модернізації та розвитку фінансування державних вищих навчальних закладів України. Ключові слова: державні вищі навчальні заклади, фінансові ресурси ВНЗ, фінансова автономія ВНЗ, бюджетування, форми фінансування ВНЗ, кошторис ВНЗ, модернізація фінансування.
Modernization of financing public higher education institutions of Ukraine