Вербалізація комічного у великій прозі Луїджі Піранделло - Лазер Тарас Васильович (My University, 2016)
Дисертаційне дослідження присвячено вивченню особливостей вербалізації комічного у текстах романів Л. Піранделло. У роботі вперше здійснено систематизацію мовних засобів реалізації комічного, а також розглянуто шляхи його об’єктивації у концептосфері творів письменника.Наукова новизна роботи визначається тим, що в ній уперше у вітчизняній лінгвістиці було системно досліджено романи Л. Піранделло; вперше здійснено критичний огляд теорії гумору письменника з урахуванням розвитку авторського розуміння комічного загалом та гумору зокрема; вперше здійснено аналіз та класифікацію засобів вербалізації комічного на матеріалі ранньої великої прози Л. Піранделло; вперше досліджено концептосферу романів письменника та проаналізовано реалізацію комічного в межах її елементів. Отримало подальший розвиток вирішення проблеми изначення змісту і структури комічного, його основних типів та форм, особливостей його реалізації в художніх текстах. Практичне значення дисертаційної роботи визначається можливістю використання основних положень і висновків у викладанні нормативних курсів «Італійська мова», «Теорія та практика перекладу з італійської мови», «Італійська література» тощо. Матеріали та результати дослідження можуть бути використані у межах таких дисциплін, як лінгвокраїнознавство, когнітивістика, лінгвокультурологія, філософія, естетика
Verbalizing the comical in Luigi Pirandello’s novels