Діагностика вірусних хвороб котів в клінічно-діагностичному центрі ветеринарної медицини Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Малооков Костянтин Владиславович (My University, 2024)
У дослідженні представлено комплексний клініко-епідеміологічний, морфологічний та лабораторний аналіз інфекційного захворювання кішки з тяжким перебігом синдрому пневмоентериту, що супроводжувався кератокон’юнктивітом, респіраторними, ентеральними та неврологічними проявами. Етіологічним чинником встановлено герпесвірус кішок 1 серотипу (ГВК-1), який спричинив ринотрахеїт у важкій формі. Описано морфологічні зміни у дихальній системі та ЦНС, а також ентеральні розлади. Проведено аналіз породної чутливості, який засвідчив вищу захворюваність серед безпородних тварин і певних породистих котів. Також звернено увагу на діагностику лейкемії у кішок, яка вимагає комплексного підходу через відсутність патогномонічних ознак. Дослідження підкреслює важливість інтегрованої діагностики у ветеринарній практиці та необхідність епідеміологічного моніторингу для своєчасного виявлення інфекційних захворювань у домашніх тварин.
Keywords: герпесвірус кішок 1 серотипу (ГВК-1); ринотрахеїт кішок (РТК); кератокон’юнктивіт; бронхопневмонія; ентерит; котячий лейкоз; породна чутливість; клінічна діагностика; епідеміологія; ветеринарна медицина