Стратегічне управління конкурентоспроможністю підприємства на ринку засобів зв’язку - Роюк, Ксенія Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Метою роботи є розробка та обґрунтування комплексного підходу до стратегічного управління конкурентоспроможністю високотехнологічного виробника засобів зв’язку в умовах глобальної невизначеності. У роботі проаналізовано сучасні методи оцінювання конкурентоспроможності та виявлено їхні обмеження при швидких технологічних змінах і нечіткості ринкових сигналів. Досліджено організаційно-економічні показники діяльності Ajax Systems Manufacturing: охарактеризовано функціональну структуру управління, продуктовий портфель, ріст активів і доходів, а також глобальну присутність у 187 країнах світу. Виконано комплексний PESTEL- і SWOT-аналіз зовнішнього середовища та порівняльну оцінку конкурентних позицій ключових продуктів на внутрішньому й зовнішньому ринках. Розроблено модель стратегічного управління конкурентоспроможністю, яка поєднує безперервний нечіткий аналіз зовнішніх умов; проактивне адаптивне керування; інтеграцію хмарної BI-платформи для автоматизованого контролінгу; розвиток інтелектуального капіталу через навчальні програми й партнерські R&D-проєкти; застосування Big Data аналітики для персоналізації маркетингових кампаній

The purpose of the work is to develop and substantiate a comprehensive approach to strategic management of competitiveness for a high-tech communication equipment manufacturer under conditions of global uncertainty. The study analyzes contemporary methods of competitiveness assessment and identifies their limitations in the context of rapid technological change and ambiguous market signals. The organizational and economic performance of Ajax Systems Manufacturing is examined, including an overview of its functional management structure, product portfolio, growth in assets and revenues, and global presence in 187 countries. A comprehensive PESTEL and SWOT analysis of the external environment was conducted, along with a comparative evaluation of the competitive positions of key products in both domestic and international markets. A strategic competitiveness management model was developed, integrating continuous fuzzy analysis of external conditions; proactive, adaptive management; implementation of a cloud-based BI platform for automated controlling; development of intellectual capital through training programs and partnership-based R&D projects; and the application of Big Data analytics for personalized marketing campaigns.
Strategic Management of a Company’s Competitiveness in the Telecommunications Market
Keywords: стратегічне управління; конкурентоспроможність; ринок засобів зв’язку; аналітика великих даних; модель прийняття рішень; модель проактивної адаптації; стратегічний контролінг; strategic management; competitiveness; communications equipment market; big data analytics; decision-making model; proactive adaptation model; strategic controlling