CRISIS RESILIENCE OF THE EU: THE ROLE OF THE IMERA REGULATION IN ENSURING INTERNAL MARKET STABILITY - ВЕСЕЛОВСЬКИЙ, Богдан (Київський національний університет імені Т. Шевченка, 2025)
The COVID-19 pandemic, the war in Ukraine, energy crises, and geopolitical instability have exposed the vulnerabilities of the EU internal market. Unilateral measures by Member States, such as export restrictions and transit blockades, have disrupted supply chains and challenged the free movement of goods and services. In response, the EU adopted Regulation (EU) 2024/2747 (Internal Market Emergency and Resilience Act, IMERA), which establishes a crisis management framework aimed at minimizing market fragmentation, ensuring the continuity of trade, and limiting national interventions during emergencies. The regulation introduces three response levels: preparedness mode, vigilance mode, and emergency mode, along with a centralized coordination mechanism for Member States' actions. A key provision is the prohibition of unilateral national restrictions within the internal market (Article 7 IMERA), which mitigates risks related to export bans, supply chain disruptions, and discriminatory measures. The research methodology includes the analysis of EU legislative acts, a comparative legal approach, and an assessment of IMERA's practical implications. The study evaluates the regulation’s impact on internal market functioning, trade policy coordination, and crisis response mechanisms. Conclusions indicate that IMERA serves as a strategic tool for maintaining the continuous operation of the EU internal market during crises. The regulation prevents uncontrolled national interventions, ensures policy coherence among Member States, and strengthens the stability of supply chains within the EU. The introduction of priority-rated requests for economic operators and joint procurement mechanisms enhances the EU’s preparedness for future crises. Additionally, provisions on energy security and strategic resource management reinforce market resilience. Although primarily designed for the EU internal market, the regulation will have indirect implications for external trade partners, such as Ukraine, which is integrated into European supply chains. The restriction of national trade barriers within the EU ensures stable access to critical goods and creates more predictable conditions for external economic actors. Further research should focus on assessing IMERA’s enforcement effectiveness and its long-term impact on crisis governance in the EU.

Пандемія COVID-19, війна в Україні, енергетичні кризи та геополітична нестабільність продемонстрували вразливість внутрішнього ринку ЄС. Односторонні заходи держав-членів, такі як експортні обмеження та блокування транзиту, спричинили порушення ланцюгів постачання. У відповідь ЄС ухвалив Регламент (ЄС) 2024/2747 (Internal Market Emergency and Resilience Act, IMERA), що створює систему кризового управління, яка мінімізує фрагментацію ринку, гарантує безперебійний обіг товарів і послуг та обмежує можливості національного втручання під час надзвичайних ситуацій. Регламент встановлює три рівні реагування: режим підготовки, режим пильності та режим надзвичайної ситуації, а також передбачає запровадження єдиного механізму координації дій держав-членів. Ключовим положенням є заборона національних обмежень у внутрішній торгівлі (ст. 7 IMERA), що усуває ризики експортних бар'єрів, збоїв у постачанні критичних товарів та дискримінаційних заходів. Методи дослідження включають аналіз законодавчих актів ЄС, порівняльно-правовий підхід та оцінку практичних наслідків IMERA. Досліджено вплив регламенту на функціонування внутрішнього ринку, координацію торговельної політики ЄС та механізми реагування на кризові ситуації. Висновки свідчать, що IMERA є стратегічним інструментом ЄС для підтримки безперервного функціонування внутрішнього ринку під час криз. Регламент запобігає неконтрольованим національним втручанням, забезпечує узгодженість політики держав-членів і сприяє стабільності постачань товарів та послуг у межах ЄС. Запровадження пріоритетних запитів до економічних операторів та спільних закупівель механізмів покращує готовність ЄС до майбутніх криз. Крім того, положення про енергетичну безпеку та стратегічне управління ресурсами посилюють стійкість ринку. Незважаючи на те, що регламент орієнтований на внутрішній ринок ЄС, він матиме непрямий вплив на торговельних партнерів, таких як Україна, яка інтегрована в європейські постачальні ланцюги. Обмеження національних торговельних бар'єрів в ЄС гарантують стабільність поставок критичних товарів та забезпечують більш передбачувані умови для зовнішніх партнерів. Подальші дослідження мають оцінити ефективність правозастосування IMERA та його вплив на кризове управління у довгостроковій перспективі.
КРИЗОВА СТІЙКІСТЬ ЄС: РОЛЬ РЕГЛАМЕНТУ IMERA У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАБІЛЬНОСТІ ВНУТРІШНЬОГО РИНКУ
Keywords: EU internal market; crisis management; trade barriers; economic security; regulatory mechanisms; внутрішній ринок ЄС; кризове управління; торговельні бар'єри; економічна безпека; регуляторні механізми; внутрішній ринок ЄС; кризове управління в ЄС; торговельні бар’єри та обмеження; економічна безпека та регуляторні механізми; право Європейського Союзу; міжнародне економічне право; кризове регулювання в ЄС