THE GEOLOGICAL FACULTY OF TARAS SHEVCHENKO NATIONAL UNIVERSITY OF KYIV: THE DEANS - Грищук, П. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2014)
This article is a tribute to the deans' contribution to increasing the profile of the Geological Faculty, as well as their academic and scientific achievement. Personnel records were used as the main source of information about the deanship to compile data on the personalities and their administrative, academic and scientific work. The result is a chronological account of the faculty leaders' activities tracing the evolution of the geological department at Kyiv University: Geology and Geography (1933-1944), Geology and Edaphology (1944-1949) and, finally, Geology (1949). The article outlines the most important stages in the development of the geological department of Kyiv University since it was founded in 1933 to May 2014. Reference material about the deans of the faculty includes details of their qualifications, managerial, scientific and social activities, improving the strategy and schemes of geological training, major works and awards.

Мета статті полягає у описі діяльності деканів геологічного напряму освіти у Київському університеті, їх ролі у науковій та навчальній діяльності. Методика полягала у використанні особистих справ, як основного джерела для встановлення, отриманих посад та історичних нарисів, що характеризують педагогічний та науковий внески персоналій. Результатом є опис діяльності осіб, які керували факультетом геологічної освіти у Київському університеті. Наукова новизна полягає у хронологічному встановленні назв факультету геологічного напряму: геолого-географічний (1933-1944), геологогрунтознавчий (1944-1949) та геологічний (з 1949). Практична значимість праці – це зведення інформації про деканів факультету геологічного напряму за історичний період розвитку геологічної освіти у Київському університеті з часу заснування факультету у 1933 р по травень 2014 р. Дані про деканів включають вищу освіту, займані посади, наукову діяльність, внесок у геологічне навчання, громадську діяльність, основні праці та нагороди.
ДЕКАНИ ГЕОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
Keywords: Київський національний університет імені Тараса Шевченка; геолого-географічний; геологогрунтознавчий; геологічний факультет; декани геологічного факультету; В. І. Крокос; М. К. Шматько; І. Ф. Мукомель; Б. О. Гаврусевич; С. П. Родіонов; Ф. А. Руденко; М. Ф. Скопіченко; В. А. Сліпченко; А. Г. Солдак; В. С. Шабатин; В. Ф. Грінченко; В. А. Михайлов; С. А. Вижва; Taras Shevchenko National University of Kyiv; Geological and Geographical Faculty; Geology and Edaphology Faculty; Faculty of Geology; Geological Faculty deans; V. I. Krokos; M. K. Shmatko; J. F. Mukomel; B. A. Gavrusevych; S. P. Rodionov; F. A. Rudenko; M. F. Skopichenko; V. A. Slipchenko; A. G. Soldak; V. S. Shabatyn; V. F. Grynchenko; V. A. Mykhailov; S. A. Vyzhva