Енергоефективність та цифровізація: виклики та можливості для будівельної галузі України в умовах енергетичного дефіциту - Піменов, Сергій (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
На тлі глобальних викликів, таких як геополітична нестабільність, екологічні загрози та соціальні кризи, енергетична система України опинилася під безпрецедентним тиском, що вимагає тактичного реагування на руйнування енергетичної інфраструктури, а також довгострокових стратегічних рішень для забезпечення її стійкості та енергоефективності. Наразі зусилля держави зосереджені на оперативних заходах, зокрема відновленні пошкоджених електростанцій, підтримці децентралізованих джерел енергії та залученні іноземної допомоги для покриття сезонних потреб. Однак, попри наявні національні програми, зокрема Національний план з енергоефективності, існує низка невирішених аспектів, що потребують деталізації та адаптації до поточних умов. Зокрема, не вистачає конкретних кроків для інтеграції децентралізованих джерел у будівельні проекти, гнучких механізмів роботи під час руйнувань інфраструктури, а також стимулів для широкого використання зелених технологій у масовій забудові. Дослідження спрямоване на аналіз можливостей і викликів щодо підвищення енергоефективності українського будівельного сектору за допомогою інноваційних рішень, таких як штучний інтелект (ШІ), машинне навчання (МН), цифрові двійники та екологічні матеріали. У роботі застосовані методи контент-аналізу, порівняльного та ситуаційного аналізу, а також експертного оцінювання для визначення практичних рекомендацій як для будівельних компаній, так і для урядових структур. Результати свідчать, що найефективнішими в умовах війни є технології, які підвищують автономність та стійкість будівель, зокрема цифрові двійники та інтернет речей (IoT). Масштабніші рішення, такі як розумні енергоефективні будівлі, потребують іноземних інвестицій і можуть бути реалізовані в післявоєнний період. Впровадження ШІ та МН не лише підвищує енергоефективність, а й сприяє зниженню вуглецевого сліду, що має позитивний вплив на екологію та сприяє адаптації до змін клімату.

Against the backdrop of global challenges such as geopolitical instability, environmental threats, and social crises, Ukraine's energy system has come under unprecedented pressure, requiring tactical responses to the destruction of energy infrastructure as well as long-term strategic solutions to ensure its resilience and energy efficiency. Currently, state efforts focused on operational measures, including the restoration of damaged power plants, support for decentralized energy sources, and mobilizing foreign aid to meet seasonal demands. However, despite existing national programs, such as the National Energy Efficiency Plan, several unresolved aspects require further detailing and adaptation to current conditions. Specifically, there is a lack of concrete steps for integrating decentralized sources into building projects, flexible mechanisms to operate during infrastructure disruptions, and incentives for the widespread use of green technologies in large-scale construction. This research aims to analyze the opportunities and challenges related to enhancing the energy efficiency of Ukraine's construction sector through innovative solutions such as artificial intelligence (AI), machine learning (ML), digital twins, and eco-friendly materials. The study utilizes methods of content analysis, comparative and situational analysis, as well as expert evaluation to develop practical recommendations for both construction companies and government bodies. The results indicate that technologies enhancing building autonomy and resilience, particularly digital twins and IoT, are the most effective during wartime. Larger-scale solutions, such as smart energy-efficient buildings, require foreign investment and they may be implemented in the post-war period. The introduction of AI and ML not only improves energy efficiency but also helps reduce the carbon footprint, which positively affects at the environment and aids in adapting to climate change.
Energy Efficiency and Digitalization: Challenges and Opportunities for Ukraine’s Construction Industry in the Context of Energy Shortages
Keywords: Енергетичний дефіцит; Енергоефективність будівель; Цифровізація; Штучний інтелект; AI; Україна; Будівельна галузь; Вуглецевий слід; Цифрові двійники; Інтернет речей; IoT; Energy Shortage; Building Energy Efficiency; Digitalization; Artificial Intelligence; AI; Ukraine; Construction Industry; Carbon Footprint; Digital Twins; Internet of Things; IoT